Preskoči do glavnog sadržaja

Optimizaciju web stranica za tražilice čini vrlo mnogo faktora a velik broj njih vezan je na stvaranje samog sadržaja. Pisanjem sadržaja prije ili poslije javlja se potreba za stvaranjem linkova prema drugim stranicama, kako internim tako i tuđim. Kako od teksta stvoriti linkove i koje su dobre prakse linkanja pokušat ćemo obuhvatiti ovim člankom.

Što je sidreni tekst

Sidreni tekst ili eng. anchor text su klikabilne riječi koje definiraju link. Klikom na njih otvaramo neku stranicu ili datoteku na koju tekst usmjerava. Sidreni tekst je unutar sadržaja po zadanim postavkama (ukoliko ih drugačije web dizajn stranice ne prekorači) definiran plavom bojom i podvučen je crtom te ga pomoću toga najlakše prepoznajemo. Kada pređemo mišem preko linka, kursor se promijeni u ruku s istaknutim kažiprstom koji nam signalizira da je element klikabilan.

Primjer sidrenog teksta u HTML kôdu izgleda ovako

<a href=”https://webtrgovina.hr”>Web trgovina</a>

Koliko je sidreni tekst važan?

Tražilice prilikom indeksiranja analiziraju tekst koji čini link kako bi stekle više informacija o sadržaju. Pomoću teksta nastoje naučiti i povezati pojmove i kontekst kako bi mjerodavnije rangirane stranice te korisnicima prikazale relevantne podatke vezane za njihov traženi pojam. Sidreni tekst nije jedini bitan za linkanje već je značajan i sav okolni tekst koji se nalazi van linka jer je vrlo koristan radi otkrivanja konteksta sadržaja. Google u odnosu na druge poznate tražilice u tome prednjači te najviše polaže značaj u cjelokupni kontekst stranice te neke zastarjele tehnike, poput gomilanja ključnih pojmova za veće pozicije, više ne prolaze.

Sidreni tekst je stoga vrlo koristan za tražilice, važan je za odlazne linkove (linkove kojima napuštamo našu stranicu) ali isto tako i za interne linkove kojima povezujemo naše unutrašnje stranice. Značajan je i za trenutnu stranicu jer kvalitetan sadržaj je onaj koji je potkrijepljen mjerodavnim resursima. Ono što je dobro za korisnike to je dobro i za rangiranje na tražilicama.

Koji su sve načini pisanja sidrenog teksta

Kako sve možemo postaviti link? Dobar tekst linka je onaj koji govori korisniku što točno može očekivati ako klikne na njega. Pravilno postavljen sidreni tekst i povećava šanse da netko klikne i otvori ga.

Primjeri najbolje prakse

Pogledajmo primjere dobre prakse prema raznim načinima kreiranja linka.

Pozivi na akciju uključuju cijelu frazu

Pozivi na akciju trebaju koristiti riječi koje korisnika potiču da poduzme radnju, koje proaktivno djeluju i nagovaraju korisnika.

Dobar primjer poziva je “Naruči proizvod danas i uštedi 50%”.

Jednostavni tekst kada se radi o brendu

Koristimo jednostavni naziv kada želimo linkati na neku tvrtku, organizaciju, brend ili određenu web stranicu.

Složeni sidreni tekst

Korištenje dugometražnih ključnih riječi, tzv. ključnih riječi s dugim repom (eng. long tail keywords) koje bi baš tako korisnici mogli upisati kao pojam u tražilici. Tekst treba zvučati prirodno i deskriptivno. Ovom tehnikom možemo bolje kotirati na tražilicama koje nisu sofisticirane kao Google.

Razumna dužina teksta

Nema nekog ograničenja koji nam određuju maksimalnu dužinu linka. Međutim, prava duljina ovisi o tekstu i koliko je njegova dužina korisna. Nepotrebno je imati link toliko dug da ide čak i u dva reda. Primijetite razliku:

Kako bi naučili pravilno pisati sidreni tekst, upotrijebite naš cjeloviti vodič za SEO optimizaciju web stranica.

Kako bi naučili pravilno pisati sidreni tekst, upotrijebite naš cjeloviti vodič za SEO optimizaciju web stranica.

Drugi način stvaranja linka je bez sumnje prirodniji i bolji.

Link se treba dovoljno jako istaknuti od okolnog sadržaja

Čitatelji trebaju lako prepoznati linkove u sadržaju. Uobičajeno plavo podcrtani tekst se najlakše primijeti, premda puno toga ovisi o vizualnom identitetu web stranice. Ako su primarne boje crvene identiteta, logično je da je to dobar izbor i za link. Link se može na razne druge načine estetski istaknuti, primjerice većom debljinom fonta.

Grafički link bez teksta

Ponekad nam tekst nije potreban da bi opisali sadržaj na koji linkamo. Kao link možemo komotno koristiti ikone (npr. kada linkamo na PDF datoteku tada koristimo PDF ikonu) ili veće slike. Ali u tim slučajevima je dobro paziti da tom ikonom ili slikom opišemo sadržaj. Ako se radi o slici, alt atribut je taj koji će opisati njegov sadržaj. Ako niti to nemamo, barem ćemo postaviti title atribut na sam link koji će poslužiti kao opis tražilicama i čitačima ekrana.

Primjeri loše prakse

Za svaki slučaj, pogledajmo neke vrlo loše primjere koji pokazuju kako nije dobro graditi linkove te takvu lošu praksu trebamo izbjegavati.

Izbjegavamo generičke fraze

Generalizirane pojmove kao “klikni ovdje” ili “pošalji” treba izbjegavati, obraćamo se korisniku direktno.

Kliknite ovdje da bi pročitali članak koji govori o ...

Generičke riječi nisu značajne za rangiranje i korisnicima nisu korisne. Razmotrimo idući primjer: Kliknite ovdje za recept pizze s bananom. Pogledajte recept za pizzu s bananom. Povezivanje generičkih riječi kao što je u prvom primjeru.

Spamerski linkovi

Linkovi koji ekscesivno trpaju ključne riječi radi pokušaja manipuliranja tražilicama i ostvarivanja boljih rezultata u rezultatima pretraživanja. Osim za vlastitu korist, dio su taktike za negativan SEO gdje se nastoji naštetiti web stranici konkurencije.

Google algoritam Penguin doveo je do kažnjavanja pokušaja manipulacija kada se sidreni tekst spamalo ključnim riječima.

Goli URL-ovi

Goli URL-ovi

Kao i generički linkovi, dobro ih je izbjegavati jer djeluju neprofesionalno.

Primjer:

Posjetite https://www.web-trgovina.hr gdje nudimo nove proizvode…

Skriveni linkovi

Linkovi koji postoje u tekstu ali nemaju sidreni tekst (ili nešto drugo) su skriveni linkovi. To su obično prazni linkovi nastali tehničkim greškama ili su dio zastarjelih i štetnih Black Hat SEO praksa. Takve linkove bi trebalo pronaći i odstraniti.

Sažetak

Vidjeli smo što je sidreni tekst, zašto je koristan za korisnike i koliko je bitan za optimizaciju za tražilice. Kod pisanja i formatiranja sadržaja mnogo toga ulazi u obzir da govori o kvaliteti članka. Jesu li na vašim web stranicama dobro postavljeni sidreni tekstovi i slijede načela dobre prakse?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh