Preskoči do glavnog sadržaja

Svi smo  žrtve skočnih prozora koji nam se prikažu preko cijelog ekrana web stranice i ne dopuštaju nam nikakvu drugu akciju dok ne odradimo cilj tog prozora ili kliknemo jedva primjetni gumb u kutu za njihovo sklanjanje. Često čujemo da su takve metode pomogle marketingu u generiranju potencijalnih kupaca i shodno time rastu tvrtke. Dolaze li ta poboljšanja na štetu korisničkog iskustva? Oni mogu biti izuzetno naporni i neugodni za korisnike iako mogu biti vrlo učinkoviti.

Što je skočni prozor?

Skočni prozor, popup ili modalni prozor, sve su to nazivi za komponentu koja se direktno korisniku pojavi na web stranici, često preko cijelog ekrana. Blokira sav sadržaj na ekranu i zahtijeva od korisnika određenu radnju da bi ga maknuo. Jedan od najčešće korištenih načina je prikazivanje obrasca za prijavu koji potiče korisnike da unesu svoje osobne podatke.

Upotreba skočnih prozora česta je u marketinškim strategijama kada korisnike pokušavamo primorati da odrade određenu akciju. Situacije su usporedive onima kada šetamo ulicom i ljudi nas vuku za rukav tražeći od nas da ispunimo neku anketu, da damo koju kunu ili drugo. No oni mogu biti i gori, jer nam ne dopuštaju bilošto drugo sve dok ili ne izvršimo njihov cilj ili dok svjesno ne prekinemo tu nit pritiskom na određeni gumb.

Kada su se prvi puta pojavili na internetu, skočni prozori bili su povezani s mračnom stranom interneta. Web stranice bi ih koristile da zaraze računalo korisnika i svaki pokušaj da se prozor zatvori rezultirao bi samo generiranjem još drugih prozora. Time je reputacija skočnih prozora bila poprilično narušena. Danas su takve situacije vrlo rijetke a i preglednici nas štite od beskrajnih petlji.

Neki primjeri skočnih prozora:

  • Na klik gumba korisniku se prikaže obrazac za kontakt kojim može poslati upit tvrtki
  • Kada korisnik mišem ode izvan prozora web stranice, prikaže mu se skočni prozor radi registracije na newsletter
  • Prilikom slijetanja na web stranicu prikaže se informacija vezana za privatnost korisnika i upotrebu kolačića te eventualno opcijama koje korisnik može odabrati
  • Čim korisnik stigne na web stranicu prikaže mu se skočni prozor s reklamom (smatra se vrlo lošom praksom i Google algoritam srozava takve web stranice)
  • Prilikom pokretanja web stranice traži se od korisnika da upiše svoju dob ili da potvrdi da je stariji od 18 godina kada se radi o specifičnim web stranicama (prodaja alkohola i duhana, sadržaj za odrasle itd.)

Jesu li skočni prozori dobri ili loši?

Korištenje skočnog prozora samo po sebi ne treba biti nužno isključivo dobro ili loše, bilo za korisničko iskustvo ili za SEO. Puno toga ovisi kako je on implementiran.

Prednost skočnih prozora je da im korisnik ne može izbjeći. Ako korisniku trebamo nešto prikazati toliko očigledno, skočni prozor je vjerojatno najdjelotvornije rješenje. A velika prednost je da povećava konverzije. Primjerice, u slučaju prijave na newsletter, po istraživanjima može povećati konverzije za čak 35%. To je poprilično puno.

Najveća mana skočnih prozora je definitivno to što su naporni i velika većina ih mrzi. Ako ih prikažemo odmah a da korisnici niti ne mogu vidjeti sadržaj, dobar dio njih će napustiti web stranicu što rezultira povećanom stopom napuštanja.

Implementacija skočnog prozora

Dva su glavna načina implementacija takvih prozora.

Jedan je da sadržaj skočnog prozora prikažemo na stranici ali ga sakrijemo. Tada postavimo okidaču koji će ga prikazati, primjerice kada korisnik klikne na određeni gumb. Kada njegov sadržaj postoji na stranici, tražilice su toga svjesne, premda je njegov značaj ionako premalen i nema neku vrijednost za SEO.

Drugi način je dinamičko učitavanje sadržaja. Pomoću AJAX tehnologije, na zahtjev korisnika dinamički dohvaćamo sadržaj i prikazujemo ga. U tom slučaju sadržaj ne postoji unutar stranice te tražilice nemaju pojma o njegovoj postojanosti. Zbog više posla oko takve implementacije rijetki su slučajevi takvog korištenja. No u nekim slučajevima može biti bolje rješenje.

O čemu ovisi prikazivanje skočnog prozora, prikazuje li se automatski sam od sebe ili kada ga korisnik zatraži? Primjerice, korisnik može svjesno otvoriti prozor pritiskom na neki gumb. S druge strane, skočni prozor se može prikazati odmah prilikom dolaska na stranicu, nakon  određenog vremena koje korisnik provede na njoj ili kada namjerava napustiti web stranicu pa mišem izlazi van ekrana.

Koje su dobre prakse postavljanja skočnih prozora

Iskoristivost posjetitelju

Korisniku moramo ponuditi nešto vrijedno i korisno ako želimo da izvrše cilj. Neka to bude relevantno za kontekst web stranice. Ako tražimo njihove osobne podatke a u zamjenu ne pružamo ništa, razina konverzije će biti vrlo niska, ako uopće. Ako nemamo ništa značajno za ponuditi svojim posjetiteljima, velika je vjerojatno da će napustiti web stranicu. Skočni prozor mora prikazati najbolje i biti neodoljiv korisniku da izvrši njegov cilj.

Dobro korisničko sučelje

Prozor treba biti jednostavan, s informacijama koje su prijeko potrebne.

Korisnik mora imati mogućnost da sakrije skočni prozor. Ako ga nema, otići će sa web stranice. Minimalno treba omogućiti gumb za zatvaranje. Gumb treba biti jasno vidljiv, bez da se koriste fore koje bi korisnika spriječile da skočni prozor odstrani. Dodatna je prednost ako se prozor može zatvoriti klikom na dio koji predstavlja okolicu skočnog prozora.

Kod gumba koji ga zatvara ponekad nailazimo pozive na akciju kojim korisnici trebaju svjesno negirati pozitivne strane skočnog prozora. Primjerice, radi se o prijavi na newsletter i tvrtka svakome tko se prijavi nudi popust na proizvode. Fraza gumba koji otklanja skočni prozor bez da se korisnik prijavi u takvim slučajevima mogla je biti nešto tipa “Ne želim koristiti vašu super ponudu”. Premda je i to jedan od načina kojim bi korisnik mogao ponovno razmisliti želi li propustiti ponudu i zatvoriti prozor bez izvršenja konverzije, velik dio populacije će takve pozive na akciju smatrati bahatim i dugoročno ćemo si naštetiti. Bolje je biti pristojan i prema posjetiteljima se odnositi s poštovanjem.

Skočne prozore za reklame treba izbjegavati u svakom slučaju kod Adsense i drugih reklama. Još od kraja 2015. kada je Google ažurirao algoritam Mobilegeddon (koji je orijentiran na bolje korisničko iskustvo na mobitelima) krenuo je kažnjavati web stranice koje koriste nametljive skočne prozore preko cijelog ekrana za prikaz reklama.

Broj skočnih prozora

Ne treba posebno napomenuti da više od jednog skočnog prozora na stranici nije dobro koristiti. Možemo si samo naštetiti ako ih forsiramo na svakom koraku. Ako ga koristimo, koristimo ga za postizanje samo jednog određenog cilja. Ako je taj cilj modul za prihvat kolačićima i korisnik ga zatvori, nećemo ispod njega odmah prikazati drugi prozor vezan za prijavu na newsletter ili nešto drugo.

Učestalost prikazivanja

Koliko često će posjetitelji koji se vrate na web stranicu vidjeti skočni prozor? Što je vremenski raspon duži, primjerice, jedan mjesec, to je bolje. Ne želimo pretrpati korisnike svaki puta kada posjete našu stranicu.

Korisnici se danas služe sa više uređaja za pregledavanje web stranica. Mogu surfati na poslu na stolnom računalu i obaviti taj cilj koji smo im zadali a kasnije kada negdje čekaju uzmu mobitel u ruke i vrate se na web stranicu. Ne postoji način za praćenje njihove posjete, osim ako nemamo mogućnost registracije i prijave koristnika na našu platformu. Stoga je najbolje rješenje izbjegavanje učestalih prikazivanja u kraćim intervalima.

Definiran i jasan cilj

Kod skočnih prozora kod kojih tražimo od korisnika da učine nešto, poziv na akciju će biti taj koji će prevagnuti. Treba imati definiran jedan cilj. Ako nam je cilj da se korisnik pretplati na njega, fokusiramo se samo na to. Ako želimo da preuzmu PDF datoteku, onda idemo u tom smjeru. Skočni prozori mogu se koristiti za postizanje različitih cilja ali fokus nam je na samoj jednom.

Također, sažeti naslov i kratki opis brže će i jasnije korisniku prenijeti poruku.

Sažetak

Korištenje skočnih prozora može biti vrlo učinkovita strategija za ispunjenje nekih ciljeva, poput privlačenja pažnje korisnika, povećanje baze pretplatnika itd. No i takve pozitivne značajke mogu doći na štetu korisničkog iskustva. Moramo biti oprezni s njihovom implementacijom kako bi pogodili zlatnu sredinu. Pridržavanjem najboljih praksa možemo postići tu ravnotežu između ostvarenog rezultata i zadovoljstva korisnika.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh