Preskoči do glavnog sadržaja

U članku ćemo se osvrnuti na stranice bez roditelja i zašto je njihovo posvojenje značajno za optimizaciju za tražilice.

Web stranica ima veću vrijednost u očima tražilica kada druge stranice linkaju na nju

Kada želimo da neka naša stranica bude dobro pozicionirana na tražilicama, tražilice prije svega trebaju biti svjesne da stranica postoji. Jedan način da se to učini je stavljanjem stranice u XML mapu stranica (eventualno još i u HTML mapu stranica). Drugi način je da linkamo na nju s drugih stranica na kojima imamo stvaran sadržaj. Čim više linkova stranica poprima time je bolje za nju. Ako je stranica zastupljena mnogobrojnim linkovima, tada su veće šanse da ona bude progurana na bolje pozicije.

To je kao i glasanje u demokraciji. Što više glasova kandidat može dobiti, time on postaje popularniji. Puno linkova ukazuje na važnost stranice, ali važno je da to radimo razumno i sukladno potrebama jer spamerski tip linkanja spada u tzv. Black hat SEO metode i potrebno ga je izbjegavati.

Linkove možemo podijeliti na dolazne linkove (kada tuđe stranice linkaju na naše) i na interne linkove (kada mi linkamo s naših stranica, primjerice na stranici nekog blog članka linkamo na neki naš proizvod ili uslugu). Oba tipa linkanja su važna.

Što su stranice bez roditelja

Ponekad se dogodi da određena stranica uopće ne dobiva linkove, bilo interne, još manje dolazne linkove. Takva stranica poznata je pod imenom stranica bez roditelja. Rekli bi, osiročena stranica, sirota stranica ili stranica bogec bistrički. 🙂 Ako vas naši smioni pokušaji prevođenja naziva zbunjuje, izvorna engleska riječ bi bila orphan page ili orphan content.

Botovi ne mogu doprijeti do web stranica koje ne primaju linkove (osim već spomenutom XML mapom stranica), a kada otkriju stranicu, botovi joj ionako ne pridaju toliko važnosti, za razliku od web onih na koje sve moguće stranice linkaju.

Kakvi linkovi su kvalitetni

U linkove se NE ubrajaju čisti linkovi kao linkovi u mapi stranica, u oznakama i slični jer su to samo generirani linkovi. Pravi, kvalitetni link je onaj koji je dio sadržaja i ima kontekst. Još kvalitetniji link je onaj koji je sam po sebi jak, autoritativan i generira puno posjete, za razliku od drugog bogeca koji je negdje u zabačenom kutu stranica, sav obrasao paučinom jer ni sam nije važan. Kada web stranica prima puno jakih linkova shodno time ona dobiva na značaju i veća je njezina snaga i kvaliteta.

Nisu sve stranice bez roditelja loše

Stranice bez roditelja obično se događaju zbog ljudskog nemara. Primjerice, tijekom redizajna web stranice možda su se nepažnjom uklonili linkove do stare stranica a ona i dalje postoji. Ili se nakon kreiranja stranice jednostavno preskočilo povezivanje na nju. Ali nekad su stranice bez roditelja sasvim legitimne, kao u slučaju odredišnih (landing) stranica koje služe korisnicima da preko kampanja plaćenog oglašavanja dolaze na nju. Odredišne stranice djeluju samo unutar određenog konteksta i specijalno su izrađene za ciljanu publiku. Takve stranice često imaju ogoljeni dizajn jer želimo korisnike usmjeriti prema jednom određenom cilju i nećemo postavljati linkove koji bi ih mogli preusmjeriti nekamo drugdje.

Generalno, ako nam stranica nije bitna da je korisnici mogu pronaći putem tražilica, dobar je znak da takva stranica bez roditelja nije ni bitna da na nju linkamo.

Kako pronaći stranice bez roditelja

Ovisno o načinu kako smo izradili web stranicu shodno tome imamo neke opcije na raspolaganju. Ako su stranice izrađene na WordPress platformi, stvari postaje jednostavnije. Ako smo u prilici koristiti Yoast premium verziju, tada samo na popisu objava odaberemo opciju filtriranja tih stranica. Objave koje nisu od važnosti za korisnike nije nužno forsirati linkanjem. Primjerice, neki događaji vezani uz prošlost, dnevne vijesti koje su trajale par dana i potom otišle u zaborav.

Ako web stranice nisu na WordPressu, jedan način je analizom log datoteka. Tražilice se vraćaju na ponovno indeksiranje URL-a da vide je li se nešto promijenilo od prošlog puta. Pregledom log možemo točno vidjeti tko je posjetio stranice i koje su to stranice.

Pronašli smo stranice bez roditelja, što dalje?

Nakon pronalaženja stranica bez linkova, što možemo učiniti po tom pitanju? Za početak si postavimo neka pitanja.

Je li stranica važna? Ako jest, trebamo je bolje integrirati u projekt, ali ako nije, možda je možemo samo ukloniti. Tada ćemo postaviti 301 redirekcije.

Ako je stranica duplicirani sadržaj ili dovoljno blizak temi da priča o istoj stvari i na isti način (primjerice, kada tvrtka napravi blog objavu koja govori sve isto, što nije rijetkost primijetiti kod većih web stranica a vjerojatno se događa iz nesmotrenosti), dobro je razmisliti hoćemo li spojiti takav sadržaj. Nadogradnja starog sadržaja i njegovo oplemenjivanje ionako je puno korisnije nego samo gomilati novi sadržaj koji ne daje na vrijednosti.

Ako želimo zadržati stranicu bez roditelja jer ima neku drugu vrijednost (kao u primjeru odredišne stranice), to je u redu, samo je trebamo spriječiti da je tražilice ne indeksiraju. To ćemo postići postavljanjem meta oznake noindex.

Sažetak

Vidjeli smo koliki značaj web stranica ima kada prima više linkova s drugih unutrašnjih stranica te kako koji link nosi kvalitetu. Stranice bez roditelja mogu ukazati na sadržaj koji nismo pravilno optimizirali za SEO. S druge strane, korisnicima može nedostajati vrijedan sadržaj jer nije dohvatljiv.

Kako se ponaša vaš sadržaj, ima li takvih stranica koje su bez roditelja? Javite nam se radi analize i pronaći ćemo prikladna rješenja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh