Preskoči do glavnog sadržaja

Prepoznavanje popularnih pitanja koje korisnici mogu postaviti i odgovaranje na njih danas je jedna od uobičajenih metoda građenja dodatnog sadržaja. Radi se s ciljem bolje optimizacije za tražilice, sastavni je dio svake uobičajene SEO strategije a postiže se pomoću postavljanja određenih strukturiranih podataka unutar kôda stranice.

Strukturirani podaci važan su način koji nam omogućuje opisivanje glavnih informacija na stranicama. Pružaju nam dobru priliku za povećanje kvalitete sadržaja prema korisnicima, za bolje razumijevanje sadržaja tražilicama što u konačnici rezultira uzdizanjem naših stranica na bolje pozicije u rezultatima pretraga.

Što su pitanja i odgovori

Tip strukturiranih podataka koje možemo postaviti na web stranicu je modul pitanja i odgovora. Pretragom na Google tražilici često tražimo neku određenu informaciju, primjerice vezanu za rad nekog dućana koji prodaje neke proizvode ili usluge i zanimaju nas uvjeti oko njihove kupnje. Ili tražimo točnije informacije kako koristiti određeni proizvod. U tražilicu tada postavimo pitanje i Google nam daje rezultate za koje predviđa da najviše odgovaraju namjeri našeg pretraživanja.

Pitanja i odgovori su stoga serija kratkih rečenica za koje pretpostavljamo (ili još bolje, znamo) da će postaviti kao pitanje na tražilicama a tada mi na njih odmah i odgovaramo kraćim opisom. Serija tih pitanja i odgovora nije naprosto običan tekst koji se samo prikaže tako golo negdje na stranicu, već se nalazi unutar kôda stranice opisana dodatnim određenim oznakama. Takvi dijelovi kôda nisu vidljivi posjetiocima ali jesu vidljivi botovima koje tražilice puštaju da analiziraju stranice. Takvim pedatnijim opisivanjem želimo pružiti tražilicama više informacija kako bi kvalitetnije njima prezentirali naš sadržaj.

Pitanja i odgovori postaju sve važniji kako glasovno pretraživanje postaje sve popularnije jer takvim pretraživanjima iskazujemo pitanje u potpunosti (npr. “Kakvo je vrijeme u Zagrebu?”), dok običnom pretragom na računalu obično upišemo samo par ključnih riječi (npr. “vremenska prognoza Zagreb”).

Prednosi SEO optimizacije za pitanja i odgovore

Što možemo postići optimizacijom pitanja i odgovora? Postavljanjem prilagođenih strukturiranih podataka možemo:

  • zaraditi bogate rezultate na Google tražilici u rezultatima pretrage
  • povećati poziciju naših stranica na tražilici u organskim pretraživanjima jer nam je sadržaj optimalniji i fokusiran na to da odgovori namjeri korisnika
  • povećava nam se vidljivost u lokalnom pretraživanju (lokalni SEO)
  • poboljšati korisničko iskustvo jer direktno pomažemo svakom korisniku s nedoumicama koje mogu imati
  • povećati stopu konverzije, tj. povećava nam se mogućnost da korisnik klikne i otvori naš članak ili obavi neku drugu radnju koja je dobra za nas (telefonski poziv, slanje maila itd.)
  • davanjem odgovora gradimo vjerodostojnost i zarađujemo povjerenje naših korisnika i slučajnih posjetioca

Jako je bitno da se strukturirani podaci za pitanja i odgovore NE koriste za reklamiranje ili za druge nepoćudne radnje koje će nam se prije ili poslije obiti o glavu.

Tipovi pitanja i odgovora

Pitanja i odgovori strukturirani podaci dio su standarda koji definira schema.org. Schema.org je plod zajedničke inicijative koju su glavne tražilice Google, Bing, Yahoo! i Yandex pokrenule 2011. godine kako bi postavile skup shema koje bi web developeri mogli koristiti za detaljnije označavanje podataka na web stranicama.

Postoji trenutno 3 glavna tipa – FAQ, HowTo i Q&A, a svaki od njih ima određenu svrhu i drugačiji način implementacije na stranice.

FAQ shema

FAQ shema može se koristiti na svakoj stranici koja sadrži relevantna pitanja i odgovore za temu koju opisuje, primjerice možemo ga postavljati na stranice proizvoda ali svaki proizvod da ima sadržaj koji je prilagođen za nju. Ako je isti sadržaj nužno imati na više različitih stranica, SEO markup se koristi isključivo za jednu stranicu a ostalo trebaju biti uobičajeni gradivni HTML elementi (div, p…). Kršenje tih smjernica može dovesti da web stranice izgube pravo prikazivanja u istaknutim isječcima kod rezultata pretrage.

Mana pitanja i odgovora je što se može predočiti previše informacija korisniku odjednom što bi moglo rezultirati pomanjkanjem broja klikova. Korisnik u tom slučaju može naprosto sve informacije o traženom pojmu pročitati direktno u tražilici, umjesto da stigne na našu stranicu i tamo dobije informaciju koja mu je potrebna.

HowTo shema

Strukturirani podaci za HowTo shemu predstavljaju seriju instrukcija kojima korisnicima u nekoliko kratkih koraka objašnjavamo što trebaju učiniti. Primjerice, dućan koji prodaje odjeću može imati seriju instrukcija o tome kako zavezati kravatu.

Svaki korak instrukcije poželjno da ima kratak naslov, kratak opis i prikladnu sliku koja pobliže opisuju temu radnje.

Usput, ovi tipovi strukturiranih podataka se ne koristi za opisivanje kulinarskih recepata jer oni imaju zaseban tip kodiranja.

Q&Page shema

Shema Q&Page se postavlja kao samo jedno pitanje i jedan odgovor po stranici. Implementira se kada je to pitanje poanta sadržaja cjelokupne stranice a ne samo jedan njezini dio.

Google također prema njihovoj dokumentaciji kaže da ako korisnici ne mogu sami dodavati odgovore na pitanje, tada je bolje koristiti FAQ shemu. Zbog toga je ovakav tip sheme prikladan za forume ili stranice u obliku oglasne ploče gdje jedan korisnik otvori zasebnu temu za svako pitanje a potom drugi korisnici odgovaraju na njega. Preporuča se da svaki odgovor unutar sheme sadržava URL koji linka na pojedini odgovor, kako bi korisnici mogli kliknuti i saznati više informacija.

Kako osmisliti sadržaj za listu pitanja i odgovora?

Da bismo mogli implementirati neku od shema pitanja i odgovore, moramo kreirati sadržaj.

Možemo zamisliti seriju pitanja koje bi korisnici mogli postaviti ali još bolje je temeljito krenuti u dublje istraživanje ključnih riječi vezane za naše potrebe. Tema otkrivanja ključnih riječi je zaseban svijet o kojem će još biti riječi.

Ukratko, ako web stranice već imamo online neko vrijeme i spojili smo ih na Google Search Console, to nam je dobro polazišno mjesto na kojem možemo početi istraživati. Korisno je filtrirati pronađene pojmove prema upitnim riječima kao – tko, što, kada ili gdje. Na temelju takvih podataka možem krenuti u osmišljavanje pitanja i odgovara za stranice.

Drugi način koji nam može biti od koristi je Google tražilica. Ako krenemo upisivati neki pojam u tražilicu, Google nam odmah nudi završavanje našeg upita popularnim pojmovima. Takvi prijedlozi nam puno toga mogu otkriti o potrebama korisnika.

Kako implementirati strukturirane podatke za pitanja i odgovore

Kako smo već pisali u članku strukturiranih podataka, možemo ih implementirati na više načina od kojih su najpopularniji sintaksa JSON-ld i Microdata. JSON-ld je jednostavniji jer ne traži puno znanja i sposobnosti ubaciti ga na stranicu, dok je za Microdata nužno koristiti postojeću HTML strukturu na stranici i potom je nadograditi novim atributima.

Za detaljniju dokumentaciju potrebno je pogledati Schema.org specifikaciju pitanja i odgovora.

Iako je teoretski moguće podesiti da se tekstovi ne prikazuju korisnicima na ekranu, ipak je to jako bitno da se podudara u kôdu i na ekranu. U protivnom bi mogli zaraditi kaznu, tj. Google penalizira web stranice kada utvrdi da nisu u skladu sa smjernicama kvalitete već primijeti da su pokušavale manipulirati indeksom pretraživanja. Ishod takvih kazni rezultirat će nižim rangiranjem stranica ili njihovim potpunim izostankom.

Sažetak

Svakako je korisno na stranice implementirati “Pitanja i odgovore” ali treba imati na umu da ih ne smijemo zloupotrebljavati. Još jedan način na koji je korisno implementirati pitanja i odgovore je Google business profil. No, to je posebna priča koju ćemo ispričati u njezinoj temi.

Sekcija u obliku pitanja i odgovora novija je mogućnost koju omogućuje platforma. Svatko može postaviti pitanje na profilu, a svatko može i odgovoriti. Napravite popis najčešće postavljenih pitanja koje vaša tvrtka može dobiti, a zatim odgovorite na njih. Prilikom ovoga imajte na umu ključne riječi vezane uz termine vaše djelatnosti ali bez forsiranja, neka rečenice zvuče prirodno.

Trebate nekog da vam podesi strukturirane podatke pitanja i odgovora kako bi imali veću priliku bolje rangirati na tražilicama? Slobodno nam se javite kako bi vam predložili najprimjerenije načine implementiranja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh