Preskoči do glavnog sadržaja

Analiza tržišta osnovni je princip početka bilokojeg poslovnog plana ili marketinške strategije. Proučavamo stanje na tržištu, utvrđujemo potrebe kupca, mogućnosti plasmana proizvoda ili usluga na tržištu, proučavamo kakvo je stanje s konkurencijom. Cilj analize je upoznati se s okruženjem i procijeniti šanse za uspjeh. Za vanjsku analizu koristi se PESTLE analiza, dok nam unutrašnju analizu tržišta omogućuje SWOT analiza.

Što je SWOT analiza

SWOT analiza je metoda za procjenu četiri glavna aspekta poslovanja:

 • prednosti (Strenghts)
 • slabosti (Weaknesses)
 • prilike (Opportunities)
 • prijetnje (Threats)

Snage i slabosti smatraju se unutrašnjim faktorima jer su pod nadzorom tvrtke i rezultat su naših odluka. Njih je relativno lako navesti. S druge strane vanjski faktori kao prilike i prijetnje zahtijevaju više napora, izvan su našeg neposrednog područja utjecaja i potrebno nam je više podataka za njihovo razumijevanje. Takvi čimbenici mogu biti ekonomski, politički, tehnološki, društveno uvjetovani… Možemo iskoristiti prilike i zaštititi se od prijetnji ali ne možemo ih promijeniti. Primjeri vanjskih faktora su konkurencija, cijene sirovina koje nabavljamo, trendovi kupnje itd.

SWOT analiza radi se prilikom analiziranja projekta, bilo da se radi o novom projektu koji tek započinje s radom ili s postojećim projektom koji želimo poboljšati.

Kako napraviti SWOT analizu

Potrebno je izraditi jednostavnu tablicu s 2 ćelije horizontalno i 2 vertikalno. Za svaku ćeliju potrebno je preispitati naše potencijalno poslovanje i navesti ideje. Ako tvrtka ima ljude koji su iz različitih sektora, potrebno ih je sve okupiti i pobrinuti da se napravi brainstorm analiza. Idealno je da svaki pojedinac sam osmisli ideje i zapiše ih kako bi se spriječilo grupno razmišljanje i povođenje pojedinaca za drugima.

Prednosti

Prednosti su sve radnje koja tvrtka radi posebno dobro i to su pozitivni čimbenici koji je razlikuju od drugih. Snaga je samo ono što nas razlikuje i donosi jasnu prednost pred drugima. Ako konkurenti nude visokokvalitetni proizvod i povoljnu cijenu isto kao i mi, tada to nije naša prednost.

 • koje su jake strane naše tvrtke, proizvoda ili usluge, što kupci vole?
 • koje su kvalitete koje nas razlikuju od drugih, što radimo bolje?
 • koji su resursi s kojima raspolažemo a da ih konkurencija nema? Primjerice, bolja edukacija, vještina i motiviranost zaposlenika, reputacija tvrtke…
 • koje su druge vrijednosti tvrtke koje pokreću poslovanje, vlastite tehnologije…

Slabosti

Slično kao što su prednosti naše vrline, tako su slabosti naši nedostaci koji nas razlikuju od drugih a umanjuju naš potencijal. Potrebno je biti iskren, suočiti se s neugodnim istinama i biti realan bez susprezanja kako bi prikupili sve potrebne podatke. Kako nas drugi vide na tržištu? Vjerojatno drugi primijete više slabosti nego što smo si mi voljni priznati.

Možemo se zapitati:

 • koje su slabosti naše tvrtke, proizvoda ili usluge
 • što sve naša konkurencija radi bolje
 • što se kupcima ne sviđa o proizvodu ili tvrtki
 • koji su problemi navode i kakvi su sve prigovori u negativnim kritikama
 • koje su najveće prepreke u prodaji
 • kakva su nam ograničenja po resursima u odnosu na konkurenciju

Prilike

Prilike su šanse koje možemo iskoristiti kako bi ih pretočili u prednost nad drugima. Čak i naizgled male prilike mogu značajno povećati konkurentnost naše tvrtke. Možemo obratiti pažnju na promjene u društvenim obrascima, trendove, način života stanovništva, promjene u zakonu i vladinoj politici…

Sve stvari koje bi mogli učiniti za rast, za poboljšanje prodaje i unaprijeđenje ciljeva.

 • koja nam se tržišta potencijalno otvaraju?
 • u kojim srodnim područjima imamo malo konkurencije?
 • ima li nekih nadolazećih događaja koje bia tvrtka mogla iskoristiti za rast poslovanja?
 • koji vanjski čimbenici mogu biti iskorišteni ako nam se ukaže prilika

Prijetnje

Prijetnje mogu negativno utjecati na naše poslovanje, primjerice dogodi se problem negdje kod dobavljača, sirovina poskupi, dolazi do promjene na tržištu, zasićenosti kupaca proizvodom… Jako je bitno predvidjeti prijetnje i pravovremeno poduzeti prikladne mjere protiv njih prije nego postanemo njihova žrtva.

Prijetnje su svi vanjski faktori koji predstavljaju rizik, koji bi mogli kočiti naš rast ili naše poslovanje dovesti u opasnost.

 • postoje li potencijalni konkurenti koji bi mogli ući na tržište?
 • mogu li dobavljači uvijek isporučivati sirovine po prikladnim cijenama?
 • mijenja li se ponašanje kupaca što bi se moglo negativno odraziti na poslovanje?

Kako se služiti SWOT analizom

Nakon što smo postavili glavne značajke svake stavke, pokušamo potražiti potencijalne veze između njih.

Pokušamo pretvoriti nedostatke u snage a prijetnje u prilike. SWOT analiza nam neće dati potpuna rješenja na sva pitanja ali pomoći će nam da razumijemo poslovne procese i konkurentnost na tražištu.

Sažetak

SWOT analiza nije nužno orijentirana na napredak tvrtke ili organizacije. Vidjeli smo kako je SWOT analiza jednostavan ali koristan okvir koji nam pruža uvid u snage, slabosti, prilike i prijetnje naše tvrtke. Analiza ne zahtijeva veliku formalnost, dovoljno je skicirati na papir. Pomaže nam da se poboljšamo, da minimiziramo rizike i iskoristimo najveće moguće šanse za uspjeh.

Važno je imati čim više informacija za tržište kako bi imali stvarnu sliku i lakše postigli viziju tvrtke. Ako je analiza tržišta dobro napravljena, lakše će nam biti napraviti uspješnu marketinšku strategiju.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh