Preskoči do glavnog sadržaja

Velik je broj varijabli koje uzimamo u obzir prilikom izrade nove web stranice. Osim dobrog vizualnog dojma da je korisnici žele gledati, stranica treba sadržavati sve informacije koje su vrijedne da ih podijelimo s našim korisnicima. Jedan od značajnih aspekata je testiranje upotrebljivosti.

Što je testiranje upotrebljivosti?

Testiranje upotrebljivosti je metoda ispitivanja kojom se mjeri koliko je web stranica ili aplikacija jednostavna za korištenje. Ispitivanje se vrši pomoću stvarnih osoba koje potičemo na interakciju, predočimo im stranicu, postavimo im zadatke da ih izvrše i pritom ih promatramo. Cilj nam je otkriti u kojoj mjeri korisnici s lakoćom prolaze kroz faze a koji su eventualni problemi upotrebljivosti.

Testiranjem s pravim ljudima u pravo vrijeme možemo smanjiti rizik od implementacije pogrešnih koraka. Redizajniranje elemenata, određenih komponenata ili cijelih predložaka stranica može biti skupo a ranim otkrivanjem i riješavanjem problema spriječavamo da problemi koji su naizgled jednostavni prerastu u složene. Time dugoročno štedimo vrijeme i novac a isto tako poboljšavamo korisničko iskustvo i njihov angažman.

Promatranjem korisnika možemo potvrditi ako sve dobro funkcionira na temelju rezultata. Za testiranje ne trebamo imati velik broj korisnika, testiranja se obično rade s tek nekoliko njih. Više korisnika će nam ionako javljati iste probleme, stoga je bolje fokusirati se na temeljitost testiranja. Smatra se da je 5 korisnika dovoljno da otkrije 80% svih problema upotrebljivosti.

Na temeljitim testiranjima u kompanijama koristi se još i specijalna oprema koja prati oko korisnika kada je interaktivan na web stranici, prati se gdje točno gleda i koliko dugo se vid zadržava na kojem mjestu radi potpuno znanstvenih podataka.

Testiranje upotrebljivosti nije jednostavno prikupljanje mišljenja o web stranici već uključuje sustavno promatranje u kontroliranim uvjetima kako bi se iskoristivost znanstveno utvrdila.

Zašto je važno napraviti testiranje upotrebljivosti

Testiranje provode stvarne osobe koje nisu upoznate s web stranicom upravo zato što su nepristrane. Osobe koje rade na stranici su upoznate s njom i upravo njihovo iznadprosječno znanje ih koči u tome da mogu objektivno sagledati situaciju.

Tijekom testiranja možemo:

  • utvrditi kakav je stvarni dojam korisnika i koliko su zadovoljni
  • saznati shvaćaju li korisnici kako web stranica funkcionira i mogu li uspješno izvršiti glavne aktivnosti koje tražimo bez prepreka
  • koje su promjene potrebne za poboljšanje korisničkog iskustva i zadovoljstva

Testiranjem upotrebljivosti pokušamo razumijeti na koji način stvarni korisnici stupaju u interakciju s web stranicom i neophodan je korak kako bi bili sigurni da za svoje korisnike stvaramo ugodno i pozitivno iskustvo.

Primjerice, korisnici mogu otkriti zbunjujuće korisničko sučelje i navigaciju, neučinkovite pozive na akciju (CTA gumbe), nejasno prezentirane informacije, nedovoljno razumljivu strukturu web stranica itd. Ako korisnik troši puno vremena na stranici a da u stvarnosti to ne želi već time samo postaje frustriran, očito je da je web stranica lošije odrađena. No oprez, ovdje je bitno razlikovati visoku stopu napuštanja stranice jer ne želimo korisnika držati nezadovoljnog na stranici kao da je u kavezu.

Bez dobrog testiranja korisničkog iskustva naići ćemo na problem tek u fazi kada bude sve javno i naši korisnici neće moći maksimalno ostvariti ciljeve koje smo im zadali. Čim više testiramo kroz tijek izrade projekta, time više razumijemo potrebe naših korisnika i njihovu težnju za ostvarenjem poslovnog cilja. Želimo stvoriti intuitivno iskustvo i poboljšati zadovoljstvo korisnika.

Kako se radi

Testiranje se idealno radi u svim fazama. Kada je web stranica ili aplikacija u samim povojima i radi se struktura, u vrijeme kada je postavljeno korisničko sučelje a isto i na kraju kao završnica prije nego što se projekt objavi u javnost. Dobra je praksa testiranje provesti na stranici konkurencije prije nego što se počne rad. Stečena saznanja pomoći će nam da odredimo standarde upotrebljivosti za našu ciljanu publiku.

Odaberemo odgovarajuće suradnike koji će testirati sustav. To mogu biti korisnici koji su slabe informatičke pismenosti a mogu biti i stručnjaci. Ovisi o ciljanoj publici za koju se sustav radi. Scenarij se postavi tako da bude što više realističan. Primjerice, ako bi ciljana publika imala lošu internet vezu, tada se i veza s internetom ograniči radi potrebe testiranja.

Prilikom uvodnog razgovora, dobro je prvo proći privatnost podataka i zatražiti od korisnika privolu za upotrebu njihovih privatnih podataka kao što nalažu GDPR uredbe. Ako se korisnici slažu, cijeli proces je dobro snimati kako bi u analizi mogli detaljnije promotriti reakcije korisnika.

Pažljivo postavimo scenarij u kojem osoba koja prvi puta vidi određenu web stranicu te izvršava popis zadataka koji smo postavili. Mi kao ispitivači promatramo i slušamo osobu kako izvršava zadatke te bilježimo korisne informacije koje smo uočili.

Testiranje možemo obaviti na nekoliko načina:

  • uživo ili preko interneta
  • zatvorenog tipa u kojem je svaki zadatak jasno naznačenog cilja i korisnik ga treba slijediti određenim putem ili zatvorenog u kojem su korisnici slobodni da sami prosuđuju
PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh