Preskoči do glavnog sadržaja

Tehnologija ubrzano napreduje na svim područjima a ista je situacija i po pitanju umjetne inteligencije. Kao takva već ima sasvim veliki utjecaj na pojedine industrije i zbog toga su top tema mnogih stručnjaka. Internet marketing nije izostavljen po pitanju velikih promjena i svjedoci smo da se mnogo toga događa baš zbog revolucionarnih rješenja i mogućnosti inteligentnih tehnologija. Vjerujemo da kod novih digitalnih rješenja neće biti previše problema, jer je riječ o dinamičkoj industriji koja je spremna na nove promjene. To se naravno odnosi na SEO, društvene mreže te na digitalni sadržaj.

Ako pogledamo što se sve događalo unazad nekoliko godina po pitanju optimizacije web stranica za tražilice, tada možemo slobodno reći da je došlo do mnogo promjena. Te promjene su uvijek bile pozitivne za krajnje korisnike, s obzirom na to da se sadržaj i stvara za korisnike, a ne radi tražilica. Na taj način korisnici imaju na raspolaganju kvalitetniji i relevantniji sadržaj, umjesto gomilanja nepotrebnih informacija koje će ih samo zbunjivati. Promjene algoritama Google tražilica, ali i onih manje utjecajnih, bile su od vrlo jednostavnih pa sve do vrlo kompleksnih po pitanju kreiranja novog sadržaja koji treba udovoljavati kod ciljanih korisnika za sve uređaje i platforme.

Međutim, temelji SEO optimizacije se nisu previše promijenili jer i dalje sadržaj treba sadržavati relativne ključne riječi, ali isto tako potrebna je izgradnja adekvatnih dolaznih linkova. Isto tako, vrlo je važno kakvo je korisničko iskustvo, kakav utjecaj web stranica ima na društvenim mrežama i naravno je li dostupna na mobilnim pretraživanjima.

Kao i u svakoj industriji pa i u ovoj, pojavile su se razne teorije o novim SEO strategijama, shodno tome u nastavku ovog članka budemo pokušali sažeti o čemu je zapravo riječ i kakav utjecaj ima na internet marketing. Saznajte kako će umjetna inteligencija utjecati na SEO budućnosti i što će to značiti za sadržaj odnosno koja će se nova pravila igre pojaviti.

Glavne značajke umjetne inteligencije u SEO-u možemo svrstati u:

  • prepoznavanje upita ovisno o vrsti pretraživanja
  • razumijevanje konteksta u pojedinim dijelovima sadržaja
  • korištenje umjetne inteligencije za stvaranju sadržaja
  • prikaz rezultata za lokalno pretraživanje

Važni čimbenici u algoritmu rangiranja

Kada pogledamo kakva je situacija sa svim pretraživačima, bez ikakvog razmišljanja možemo reći da je Google u fokusu. Što nas ne treba ni čuditi jer oni i najviše ulažu u poboljšanje svojeg pretraživača. Google svakodnevno radi na tome da algoritam koji rangira web stranice bolje razumije svakog pojedinog posjetitelja, a to je zapravo ostvareno pomoću umjetne inteligencije. Na taj način vrlo vjerojatno svakom posjetitelju biti će ponuđen relativan sadržaj koji i traži.

Prije nekoliko godina kada je Google predstavio revolucionarno rješenje pod imenom RankBrain, mnogi SEO stručnjaci nisu bili posve zadovoljni s ovakvim rješenjem. A upravo u navedenom sustavu algoritam pretraživača temelji svoja saznanja na strojnom učenju. Naime, strojno učenje je imalo jednu jedinu zadaću, a to je da obrađuje rezultate pretraživanja koji trebaju pomoći Googleu kod algoritma pretraživanja.

Kasnije, kada su SEO stručnjaci otkrili da je navedeni algoritam jedan od vrlo važnih čimbenika po pitanju rangiranja na tražilici, zaključili su da više neće moći manipulirati s lažnim signalima koji su im pomagali kod rangiranja. Jednostavno rečeno, razne stare marketinške fore i zastarjele SEO taktike više ne vrijede. Trebat će uložiti više napora u stvaranju kvalitetnog sadržaja jer je to jedini način za ostvarivanje boljih pozicija na Google tražilici.

Zato je stvoren RankBrain koji pomaže kod ažuriranja algoritma, s obzirom na to da svako novo ažuriranje donosi neke novitete po pitanju pretraživača. Primjerice, više nije bilo neophodno prikazati rezultate pretraživanja posjetiteljima koji su sadržavali isključivo ključnu riječ u naslovu. Nego su se mogli prikazati rezultati koji su imali informacije povezane sa pretraživanjem, ali isto tako mogli ste vidjeti rezultate kod kojih ime domene sadrži vašu ključnu riječ.

Korisničko iskustvo je najvažniji prioritet za rangiranje

S vremenom su tražilice postale vrlo napredne, te kada uzmete u obzir povijest pretraživanja korisnika. Tada je jedino rješenje da korisnik bude zadovoljan s ponuđenim rezultatima pretraživanja, što je kod Googlea jedna od najvažnijih stavki.

Prema dostupnim podacima, Google se temelji na četiri dijela koja omogućuju dobro korisničko iskustvo. Prvi i najvažniji podatak za Google je organska stopa klikanja. Odnosno, koliko korisnika klikne na pojedini rezultat pretrage.

Drugi podatak koji je ne manje važan, nama govori koliko se svaki posjetitelj zadrži na web stranici koju je posjetio. Isto tako, vrlo je važno znati koliko iznosi stopa napuštanja stranica jer nam govori koliko posjetitelja odmah nakon ulaska napusti web stranicu. Navedeni podatak je vrlo bitan jer se trebamo zapitati zašto je korisnik odmah napustio web stranicu. Zbog čega je nezadovoljan? Najčešći razlog je taj što rezultat pretraživanja nije zadovoljavajući za korisnika. Zbog navedenog razloga, Google konstantno radi na unaprijeđenju tražilice te da se potencijalni problemi svedu na minimum.

Od ostalih podataka možemo navesti vrlo zanimljivi Pogo-sticking koji nam govori koliko je korisnika kliknulo na gumb “Natrag”, što rezultira povratkom na tražilicu. Vjerujemo da ste do sada mogli uočiti da je jako važno kada posjetitelj klikne na vaš rezultat pretraživanja, da dobiveni sadržaj bude zadovoljavajući za posjetitelja. U protivnom će odmah ili vrlo brzo napusiti vašu web stranicu. Takav splet okolnosti nije dobar za vlasnike web stranica, jer može rezultirati da ponavljanjem takvih ponašanja, stranica u konačnici lošije rangira na Google tražilici.

Kao što smo i ranije rekli kvalitetan sadržaj je najvažniji, međutim, web stranica treba biti pregledna za sve posjetitelje, prilagođena za sve mobilne i druge uređaje. Ali isto tako treba jednako dobro raditi u svim preglednicima (Chrome, Firefox, Safari, Edge…).

No u svakom slučaju, nemojte se previše zavaravati ako mislite da će vaša web stranica dobro rangirati ako se budete jedino oslonili na dobar sadržaj. Nažalost, u današnje vrijeme to nije dovoljno. Faktora je veoma mnogo no vrlo važnu ulogu igraju dolazni linkovi te je potrebno imati na umu da se ostvare linkovi s web lokacija koje imaju jak autoritet.

Glasovno pretraživanje mijenja SEO igru

Ako niste znali više od 70 milijuna Amerikanaca ima barem jedan gadget, među kojima spada i pametni zvučnik. Doista je iznenađujuće da oko 30% odrasle populacije spada u gore navedenu statistiku. Dokazano je da veći broj pretraživanja koji se pojave na visokom mjestu unutar prve stranice, vrlo vjerojatno su rezultat glasovnog pretraživanja. Dodatno na to trebamo reći da oko 35% korisnika mobitela diljem svijeta koristi blagodati glasovne tehnologije.

Što to znači za vas?

Na temelju usporedbe između klasičnog pretraživanja koji se temelji na tekstu i glasovonog pretraživanja, možemo uočiti da dosta često se pitanje drugačije postavi. Primjerice, ako želite saznati kakve su cijene izrade web stranica, tada ćete možda upisati nešto tipa “izrada web stranice cijena”. Međutim, ako imate u vlasništvu vrlo zgodan gadget Amazon Echo, tada ćete vjerojatno postaviti pitanje u sljedećem obliku: “Alexa, koliko košta izrada web stranice?”.
Kao što možete vidjeti, pitanja koja postavite putem glasa su uglavnom konverzacijska. Da bi vaša web stranica dobro rangirala na takvu vrstu pitanja, tada SEO stručnj ak treba napraviti analizu i u suradnji s developerom napraviti cjelokupnu optimizaciju web stranice za takvu vrstu.

Snaga videa

Nekad davno, tražilice nisu bilo toliko detaljne kao što su danas i tokom pretraživanja kao rezultat mogu se pojaviti videozapisi sa popularnog servisa Youtube. To je naravno omogućeno zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koje je od velike pomoći kod same nadogradnje sustava.

To nije napravljeno bez razloga jer prema statistici oko 80% korisnika pogleda barem jedan video tjedno, dok oko 60% gleda Youtube svakodnevno. Shodno tome, statistika kaže da oko 65% ljudi prije nego kupi novi proizvod, prvo pogleda iskustva drugih na Youtubeu. 50% korisnika želi da web majstori stvaraju više video sadržaja.

Kada se sve uzme u obzir, trendovi jednostavno diktiraju pravile igre. Zato već sada vidimo kako se povećava broj video sadržaja, i to na svakodnevnoj bazi. Ali kao što smo i ranije rekli, nije dovoljno stvoriti zanimljiv i dobar sadržaj. Potrebno je obratiti pozornost na samu optimizaciju.

Po pitanju društvenih mreža, navedeni trend je već dulje vrijeme aktivan. Dosta često možemo vidjeti kako mnogi dijele videozapise koji im se sviđaju. Međutim, video prijenosi uživo su trenutno hit jer su do tri puta više gledani, nego prethodno već snimljeni video sadržaj.

Ako sagledamo sve društvene mreže, tada možemo reći da je Facebook vrlo uspješno ugradio funkciju video prijenosa uživo. Naravno, nakon njih još neke druge mreže su isto napravile, ali realno gledajući Youtube je na tom polju gospodar jer su se od samog početka specijalizirali na video.

Tehnologija jako brzo napreduje i kada dođe taj trenutak vjerujemo da će Youtube ali i slične društvene mreže postati još i modernije. Ali najvažnije da će biti još i dostupnije za sve korisnike diljem svijeta zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Korištenje umjetne inteligencije za stvaranju sadržaja

Vjerujemo da ćete biti iznenađeni kada vam kažemo da postoji više od milijardu blogova. Zbog toliko velikog broja blogova, svakodnevno se objavi milijune novih sadržaja. S obzirom na to da je konkurencija velika, web majstori katkad imaju problema s objavom kvalitetnog i unikatnog sadržaja. Tada umjetna inteligencija uskače u pomoć na način da može svakodnevno u kratkom vremenu istražiti tržište. Odnosno, može analizirati podatke, kako bi vi kao SEO stručnjak mogli razumjeti koja vrsta sadržaja će odgovarati vašim posjetiteljima i kakav tip sadržaja je sada aktualan. Takva vrsta alata je dostupna za sve koji se bavim jednom vrstom posla u internet marketingu a jedan od takvih alata je i Buzzsumo.

Sažetak

Da vam je netko rekao prije desetak godina da će umjetna inteligencija upravljati internetom, na tu izjavu bi se nasmijali. Zvuči nevjerojatno, ali kao što vidite vrlo je istinito. Kada sagledamo sve pluseve i minuse, onda ipak možemo reći da umjetna inteligencija djeluje pozitvno na marketinški svijet odnosno na SEO. Zahvaljući inovativnim rješenjima, SEO stručnjaci, ali i mnogi drugi kao što su i web majstori mogu odahnuti jer su im dostupni razni korisni SEO alati. Ali na kraju krajeva, korisnik treba uvijek biti na prvom mjestu bez obzira ovisite li o tehnologiji umjetne inteligencije ili ne.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh