Preskoči do glavnog sadržaja
01. Direktna komunikacija

Što je e-mail marketing

Više nego ikada je danas od velike važnosti povezati se s publikom na personaliziran način. Nuditi korisnicima prilagođeno iskustvo ključno je za konkurentnost na natrpanom tržištu.

E-mail marketing, newsletter ili mailing lista je najdirektniji i najosobniji oblik komunikacije na internetu. Putem elektroničke pošte fokusiramo se na slanje poruka koje su relevantne za pretplatnike i pažljivo su krojene samo za one korisnike koji su iskazali interes i dali svoje dopuštenje.

E-mail marketingom ćemo postići:
 • Širenje svijesti o brendu
 • Jačanje povezanosti s kupcima
 • Veću prodaju
 • Rast tvrtke
02. Pozitivne strane

Prednosti e-mail marketinga

E-mail marketing je idealan način za promoviranje proizvoda i usluga onima koji su zainteresirani te izričito zatražili primanje takvih poruka. Efikasan kanal je za promociju, povećanje prodaje i prikupljanje novih klijenata.

Bez obzira o kojem tipu industrije se radi, od startup obrta i tvrtka koje tek traže svoje mjesto na tržištu do tvrtka koje su sagradile carstvo i žele dalje širiti svoj utjecaj, e-mail marketing nam uvijek omogućuje doseg na više.

Neke od prednosti e-mail marketinga:

 • Jača se odnos s kupcima i stvara lojalnost
 • Visoka razina konverzija
 • Visok ROI (Return on Investment) a već i mala ulaganja donose rezultate
 • Segmentiranje publike i direktna komunikacija
 • Praćenje pretplatnika i mjerenje uspješnosti kampanje
Stvaranje liste pretplatnika Stvaranje liste pretplatnika
03. Učinkovitost kampanja

Visoka stopa konverzija

Kada je riječ o konverzijama (proces kojim pretvaramo znatiželjnika u kupca ili klijenta), ne postoji moćniji kanal od e-mail marketinga. Prosječna stopa klikanja email kampanje veća je i nego kada se usporedi konverzija posjetitelja s tražilica.

Radi se o tome da je uspjeh dobrim dijelom rezultat izrađene liste zainteresiranih pretplatnika, tj. korisnika koji su prihvatili primanje promotivnih poruka.

 

 

Građenje lojalnosti naših pretplatnika Stvaranje zadovoljstva i lojalnosti kod email pretplatnika
04. Povjerenje i lojalnost

Građenje povezanosti s kupcima

Newsletteri su idealan način za personaliziranu komunikaciju s kupcima. E-mail poruke su posebno osmišljene na temelju njihovih osobnih informacija, demografskih podataka, prijašnjih kupnji i raznih drugih čimbenika.

Porukama težimo graditi lojalnost i povjerenje kupaca kako bi ostali vjerni brendu. Zadržavanje vjernosti kupca jedan je od najvećih izazova ali i jedan od temeljnih ciljeva za uspješno dugoročno poslovanje.

Segmentacija tržišta u email marketingu Segmentacija tržišta u email marketingu
05. Poznavanje potreba kupaca

Segmentacija tržišta

Izrađujemo liste za svaku grupu kupaca koje dijele neke karakteristike. Primjerice, geografske, demografske ili psihografske podatke, na temelju kupovnih navika itd., čime osiguravamo da je svaka poruka uvijek svima maksimalno relevantna.

Segmentirane kampanje postižu puno bolje rezultate. Važno je korisnike grupirati a ne miješati ih kako bi im postavili precizno određenu marketinšku strategiju.

06. Precizno ciljani marketing

E-mail strategija za svaku potrebu

Napravili smo listu korisnika newslettera i idući korak nam je napraviti strategiju slanja poruka. Težimo razumijeti kakve su potrebe korisnika i pažljivo osmisliti strategiju e-mail marketinga kako bi pretvoriti potencijalne klijente u kupce.

Svaka poruka koja se pošalje treba biti pažljivo osmišljena za visoku učinkovitost kampanje ovisno o ciljevima. Shodno time, različiti su tipovi poruka a tako se razlikuje i pristup pisanju poruke.

Tipovi poruka mogu se svrstati u razne kategorije:

 • Uvodne poruke koje pobliže prezentiraju tvrtku i čime se bavi brend
 • Isticanje jedinstvenih značajki i prednosti koje izdvajaju tvrtku od konkurencije i prezentiraju je u najboljem svjetlu
 • Slanje precizno definiranih ponuda radi prodaje proizvoda i usluga
 • Informiranje javnosti o najnovijem sadržaju koji nudimo besplatno, primjerice korisnom blog članku ili webinaru
Informiranje pretplatnika i građenje svijesti Informiranje pretplatnika i građenje svijesti
07. Upoznavanje brenda

Informativne poruke

Prvi kontakt je s potencijalnim kupcom rijetko je konvertibilan stoga je ključna uvertira i lagano upoznavanje kao zagrijavanje. Šalju se poruke dobrodošlice koje uz osobni dodir tvrtku približavaju publici. Fazu zovemo građenje svijesti kod kupaca.

Početni dojam vrlo je važan. Uvodnim porukama prezentiramo tvrtku, nagoviještavamo tko stoji iza nje, čime se bavi brend i što korisnik može očekivati. Dobar su način za početak izgradnje odnosa baziranog na povjerenju.

Poticanje na prodaju proizvoda i usluga Poticanje na prodaju proizvoda i usluga
08. Promotivne poruke

Prodaja proizvoda i usluga

Primarni fokus promotivne poruke je slanje informacija o prodaji proizvoda ili usluge. Poruke sugeriraju popuste, kupone, pristup ekskluzivnom sadržaju i druge pogodnosti. Šalju se precizno definirane ponude kojima potičemo korisnike da donesu odluku o kupnji ili neku drugu vrstu radnje poput zakazivanje poziva i slično.

Ipak, treba imati mjeru. Slanje previše promotivnih poruka dovodi do iritacije i povećanog broja otkazanih pretplata.

Plan rada

Razvojne faze e-mail marketinga

Pobliže objasnimo kako ukratko izgleda proces email-marketinga, od faze planiranja do konačnih rezultata i slaganja izvještaja.

01

Postavljanje ciljeva

Svaki dobar marketing započinje postavljanjem cilja. Definiramo način pristupanja korisnicima i tematiku poruka.

02

Kreiranje liste pretplatnika

Gradimo liste potencijalnih kupaca koji su zainteresirani za ono što nudimo. Najbolji način je pretvaranjem posjetitelja web stranice u pretplatnike.

03

Segmentiranje korisnika

Optimalno grupiramo korisnike prema određenim ciljevima radi slanja personaliziranih poruka što će poboljšati konverzije.

04

Izrada kampanje

Stvaramo sadržaj koji će uhvatiti korisnika na udicu i kreiramo optimalne predloške u skladu s vizualnim identitetom.

05

Testiranje i optimizacija

Radi A/B testiranja kako bi utvrdili učinkovitost pojedinih komponenti i optimizirali ih radi boljih rezultata.

06

Analitički izvještaji

Pratimo stopu otvaranja poruka, postotak klikova na pozive na akciju, stopu odjave s mailing liste...

09. Glavne značajke

Odlike kvalitetnog e-mail marketinga

Svaka marketinška strategija ima precizno definiran plan i ništa se ne prepušta slučaju. Od početka do kraja sve mora ići određenim tokom a konačni cilj je kreirati pravu poruku, poslati je pravom korisniku i u pravo vrijeme. Samo takav pristup može polučiti maksimalno učinkovitu kampanju.

S obzirom na količinu elektroničkih poruka koje se svakodnevno šalju, neizbježno je postaviti si pitanje; kako možemo u toj gomili istaknuti svoju tvrtku, privući korisnike i ostvariti veću prodaju?

Ulaganjem jačih napora u pomnije isplaniranu strategiju ostvarit ćemo bolje rezultate i naposljetku ćemo ih pravom komunikacijom sa svojim pretplatnicima pogurnuti da postanu vjerni kupci.

Glavne segmente e-mail marketinga možemo svesti na glavne cjeline:

 • izrada liste pretplatnika
 • osmišljavanje sadržaja i izrada e-mail poruka
 • slanje poruka, praćenje analitike, testiranje i optimizacija
Sakupljanje pretplatnika za email marketing Sakupljanje pretplatnika za email marketing
10. Stvaranje baze korisnika

Sakupljanje pretplatnika

Svakom kvalitetnom projektu prethodni dobar plan. Radi se analiza trenutne situacije; kakvo je tržište, tko su potencijalni kupci i kakve su im potrebe.

Potom radimo na građenju liste pretplatnika prirodnim načinom gdje ciljani kupci prepoznaju vrijednost prijave i samoinicijativno se žele pridružiti. Primjerice, nudimo im popust na kupnju ili uslugu.

Kada imamo spremnu listu korisnika moramo znati tko su ti ljudi i kako komunicirati s njima. Na temelju njihovih podataka radimo strategiju u kojoj definiramo kome se obraćamo, što šaljemo i u kojem trenutku.

Osmišljavanje i pisanje tekstova za potrebe email marketinga Osmišljavanje i pisanje tekstova za potrebe email marketinga
11. Kreiranje poruka

Stvaranje sadržaj za newsletter

Što čini dobar sadržaj newslettera? Sadržaj mora privući pozornost publike već prilikom čitanja naslova ali i otvorena poruka mora brzo zagolicati interes korisnika kako je ne bi kratkim postupkom bacili u smeće.

Osmišljavamo kreativne poruke koje će snažnom porukom zapaliti iskru interesa, potaknuti korisnika na angažman te polučiti pozitivne rezultate u prodajnom procesu. Tekstove i ton pisanja u potpunosti prilagođavamo ciljanoj publici.

A dizajn? Sukladno vizualnom identitetu brenda, kreirat ćemo newsletter kako bi mu dali vjerodostojnost. Profesionalnim alatima izrađujemo predloške koji se dobro prikazuju u svakom poštanskom sandučiću neovisno o uređaju na koji se čitaju.

Analitički izvještaji o uspješnosti kampanja u email marketingu Analitički izvještaji o uspješnosti kampanja u email marketingu
12. Optimizacija

Praćenje analitičkih izvješća

Da riječi nisu samo prazno bačene u vjetar već da ih možemo potkrijepiti konkretnim rezultatima, sav marketing putem elektroničke pošte je u potpunosti mjerljiv.

Temeljita analitička izvješća pružaju podatke u efikasnost poruka. Osim što klijentu prezentiramo djelotvornost e-mail marketinga, analitički podaci ukazuju nam gdje i na koji način možemo ispraviti eventualne nedostatke i još više poboljšati efikasnost marketinga.

Analitička izvješća nam pružaju uvid u:

 • postotak isporučenih poruka
 • koliko korisnika je otvorilo i pregledalo poruku
 • postotak primatelja koji su kliknuli na poziv na akciju
 • koliko korisnika napušta web stranicu
 • postotak korisnika koji se isključuju s mailing liste itd.
Idi  na  vrh