Preskoči do glavnog sadržaja
01. Upoznavanje

Što je SEO

SEO (Search Engine Optimization) ili optimizacija za tražilice je skup analitičkih, tehničkih i kreativnih metoda kojima se web stranica prilagođava kako bi bila više vidljiva i istaknuta na neplaćenim rezultatima tražilica.

Korisnici na tražilicama (Google, Bing…) upisuju određene ključne riječi i fraze koje ih zanimaju. Kada je web stranica visoko pozicionirana za njih, veći je priljev posjete na web stranici i shodno time bolja prodaja proizvoda i usluga.

SEO optimizacijom ćemo postići:
 • Bolje pozicije na tražilicama
 • Veću posjetu na web stranici
 • Više konverzija
 • Rast tvrtke
02. Benefiti

Prednosti SEO optimizacije

Da bi podigli prodaju na višu razinu glavni pristup nam je dovlačenje veće posjete na web stranici. Kako to činimo? Kao preliminarni korak moramo stranicu učiniti maksimalno vidljivom na tražilicama.

Umjesto da stalno ulažemo u razne oblike plaćenog oglašavanja, rad na SEO optimizaciji vlastite web stranice dugoročno stvara najveću vrijednost za poslovanje jer se web stranica autoritativno nameće korisnicima i jasno je vidljiva. Postoji čvrsto i postojano kao planina usred ravnice i korisnici je vide gdje god se nalaze u području.

Benefiti SEO optimizacije su:

 • Dovodi kupce putem organskih pretraga
 • Daje prednost nad konkurencijom
 • Jača svijest o brendu
 • Stvara kredibilitet
 • Potiče dobro korisničko iskustvo
 • Rezultati napretka su mjerljivi i jasno prezentirani
Optimizacija web stranica za visoke pozicije na Google Optimizacija web stranica za visoke pozicije na Google
03. Biti među prvima

Visoka vidljivost znači visok priljev klijenata

Zašto je bitno biti prvi ili negdje na visokim pozicijama na tražilicama? Svaka tvrtka nastoji biti visoko vidljiva svim korisnicima kako bi reklamirala svoje usluge.

Zamislite da imate trgovinu u samom središtu grada gdje prolazi jako puno ljudi. Svoje usluge i proizvode ćete daleko lakše prodati nego da se nalazite na periferiji u nekoj slijepoj ulici gdje ljudi ne dolaze. Isto tako je na tražilicama. Jaka vidljivost je bitna za visoku prodaju.

Optimizacija web stranice radi jačanja branda Optimizacija web stranice radi jačanja branda
04. Stvaranje prisutnosti

Jak kredibilitet tvrtke

Visokim pozicijama stvara se jaka svijest o brendu. Rangiranje na prvoj stranici rezultata signalizira korisnicima da Google vjeruje našoj web stranici. Time se stvara percepcija korisnika da je brend jak te da je kredibilitet tvrtke visok.

Čak i kada korisnici ne kliknu na link da dođu na web stranicu, samim time što smo viđeni u rezultatima pretrage, potencijalni kupci sve više naš brend povezuju sa srodnim pojmovima koje traže.

05. Audit optimizacije

SEO analiza web stranice

Biti pozicioniran visoko znači da Google smatra da je naša web stranica visoko relevantna, korisna drugima te da je vjerodostojan izvor informacija u odnosu na druge stranice.

Prečesto se smatra da je SEO kao nešto što dolazi na kraju. Web stranica postoji, ajmo je malo optimizirati. Ne. Ili barem, nije baš posve tako u idealnim uvjetima. Strategija optimizacije se radi od samog početka postavljanja projekta jer je svaka njezina pora utkana u izradu web stranice od početka do kraja.

Kod analize trebamo imati na umu kakvo je stanje vlastite web stranice ali isto tako kakva je kvaliteta web stranica konkurencije. I ne samo to, bilokakvi vanjski signali drugih online mjesta su također utjecajni signali.

SEO analiza uključuje:

 • tehničku i sadržajnu analizu vlastite web stranice
 • kako web stranica kotira vanjskim faktorima
 • analizu tržišta i konkurencije
SEO analiza web stranice SEO analiza web stranice
06. Provjera kvalitete

Analiza vlastite web stranice

Visoka pozicija u rezultatima pretraga odraz je kvalitetno izrađene web stranice po svim točkama za čiju procjenu koristimo skup profesionalnih alata.

Osim tehničke savršenosti radi se provjera korisničkog iskustva i kvaliteta sadržaja sukladno definiranim ključnim riječima i pojmovima. Tu su također brojni vanjski faktori u obliku količine i kvalitete dolaznih linkova s vanjskih stranica, jačine autoriteta domene i mnogi drugi.

SEO analiza web stranice SEO analiza web stranice
07. Pogled u tuđe dvorište

Analiza konkurencije

Kakvu god web stranicu imali, pozicije na tražilici ovise na kojoj razini je konkurencija. Ako je web stranica loša u svakom aspektu, pozicije mogu biti dobre ako konkurencija ima isto takva loša rješenja. Dovoljno je samo za dlaku biti ispred.

Ali ipak, konkurencija nikad ne spava i možda upravo u ovom trenutku sprema nešto novo. Ne smijemo ništa prepustiti slučaju. Građenje jake web stranice i uz dobar marketing daje vrlo dobre temelje za dobru prisutnost na internetu i visoku prodaju.

08. Uštimani projekt

Glavni principi SEO optimizacije

On-page SEO optimizacija je proces uštimavanja svega onoga što se nalazi na samoj web stranici sa strane sadržaja. Svaka unutrašnja stranica, svaka cjelina na njoj ali i svaki pojedini element ma kako bio mali ima svoju jasnu ulogu. Blokovi teksta ali i male fraze, velike slike ali i manje grafike.

Osim toga, u source kôdu stranice se nalazi velik broj oznaka koje su nevidljive korisnicima na ekranu ali ih analiziraju računala i botovi tražilica te koriste u svoje svrhe. Stoga je i tehnička optimizacija iznimno bitna.

S druge strane, off-page su svi vanjski faktori i takvom optimizacijom vršimo određene radnje izvan same web stranice, primjerice, jačanjem linkova koji upućuju na nas. Jedan primjer je rad na društvenim mrežama.

Najbolji rezultati postižu se kombinacijom tehničke optimizacije i postojećeg sadržaja (tekstovi, slike, PDF datoteke itd.), stvaranjem novih materijala uz građenje dobrih veza s drugim stranicama i platformama.

A onda analiziramo promjene i držimo kormilo prema cilju uz korekcije kako puše vjetar.

Pisanje tekstova optimalnih za SEO Osmišljavanje i pisanje tekstova radi bolje Google pozicije
09. Upotrebljivost sadržaja

Arhitektura informacija i sadržajni marketing

Veoma važna stavka optimizacije je kvalitetno napisan i dobro strukturiran sadržaj. Velika većina daljnjih podešavanja i optimiziranja započinju i vrte se oko njega.

Dobra hijerarhija cijelog projekta iznimno je bitna kako bi korisnici brže pronašli ono što žele. Jasna i pregledna navigacija je puno više od onog izbornika na vrhu. U svakom slučaju, sve ono što radimo za korisnika je dobro i za tražilice.

 

Detaljna tehnička SEO optimizacija web stranice Detaljna tehnička SEO optimizacija web stranice
10. Rutinske stvari

Tehnička savršenost

Web stranica je kompleksna tema. S tehničke razine, puno toga je uključeno u nju i svaki kotačić u sustavu ima svoj razlog postojanja i treba glatko funkcionirati.

Bez obzira pričamo li o semantičkom HTML-u, meta oznakama, naprednim strukturiranim podacima, pravilno podešenim naslovima različitih težina, internim linkovima, alt oznakama na slikama, statusnim greškama, redirekcijama, sigurnosnom protokolu itd. Mogli bi nabrajati do sutra.

Temeljitom optimizacijom web stranice postižemo nadprosječnu brzinu učitavanja što je od izrazitog značaja na mobilnim ekranima koji često nemaju brzu vezu kao što je to slučaj sa stolnim računalima.

Optimizacija web stranica za tražilice na temelju vanjskih faktora Optimizacija web stranica za tražilice na temelju vanjskih faktora
11. Vanjski faktori

Off-page optimizacija

Off-page optimizacija odnosi se na sve ono što nema direktnu vezu sa samom web stranicom već se nastoji utjecati na tražilice vanjskim faktorima. Primjerice, optimizacijom Google poslovnog profila. Generalno se najviše teži izgraditi visoka reputacija web stranice u očima drugih.

Linkovi s drugih web stranica su vrlo važni i daju velik doprinos. Oni su poput glasova na izborima koji određuju pobjednika. Osim količine, bitna je i njihova kvaliteta; linkovi su jaki oni koji su i sami jakog autoriteta.

Ipak, za izgradnju linkova potrebno je stvarati kvalitetan sadržaj na koji će drugi htjeti raditi poveznice stoga se opet vraćamo na početak.

Plan rada

Razvojni proces optimizacije

Da pobliže objasnimo kako izgleda proces optimizacije za tražilice.

Kreiranjem strategije težimo pristupiti temeljito i po mogućnosti imati čim veću kontrolu što nije moguće u svakom projektu.

01

Analiziranje web stranice i tržišta

Uz pomoć profesionalnih alata radimo analizu projekta ali i razine na kojoj se nalazi sva glavna konkurencija.

02

Istraživanje ključnih riječi

Analiziranje ključnih riječi koje traži publika te planiranje relevantnih pojmova koji su vezani za našu djelatnost, proizvode i usluge.

03

Stvaranje i organizacija sadržaja

Kreiranje raznih vrsta materijala (tekst, slike, PDF datoteke) koje će nam pomoći stvoriti visoko informativni i autoritativni sadržaj koji će korisnike zanimati.

04

Tehnički SEO

Podešavanje web stranice da bi zadovoljila najstrože zahtjeve koje postavlja Google na svim razinama tehničke savršenosti.

05

Off-page SEO

Jačanje signala pomoću vanjskih stranica i platforma radi stjecanja autoritativnih linkova u kontekstu naše industrije.

06
>

Uspjeh!

Rezultati strategije pokazali su se uspješnima stoga otvaramo bocu šampanjca i nazdravljamo. 🙂

12. Mjesečni i kvartalni izvještaji

Uspješnost optimizacije

Uspjeh optimizacije mjeri se prometom na web stranici, učestalosti pojavljivanja u rezultatima pretraga i ostvarenim ciljevima (konverzijama). Trebamo imati proračunatu strategiju te kontinuirano graditi online carstvo na internetu. Google ažurira svoj algoritam nekoliko stotina puta svake godine što znači da uvijek treba biti našpanan na posljednje trendove.

Najoptimalniji rezultati su kada možemo imati cjelokupni proces izrade web stranice u rukama te svaki njezin segment pod kontrolom. Optimizacija je uvijek dugoročno ulaganje i trud se isplati nakon više mjeseci.

Da bi vidjeli kako raste poslovanje nakon optimizacije tu su analitički izvještaji koji pokazuju sve detalje. Između ostalog, vide se:

 • bolje pozicije na tražilicama
 • veći priljev korisnika na web stranicu
 • kretanje kupca kroz prodajni lijevak
 • rast konverzija

Kao zaključak, je li bolja sadržajna, tehnička ili off-page optimizacija? Kombinacija metoda dovodi do potpunog uspjeha.

Na kojoj razini je Vaša web stranica? Javite nam se za procjenu. 🙂

Idi  na  vrh