Preskoči do glavnog sadržaja

Sve jake tvrtke imaju veliki proračun koji je namijenjen optimizaciji web stranica do najsitnijih detalja na svim frontama. Cilj je generirati čim više posjete, privući korisnike, zadržati ih, preobratiti u kupce i zainteresirati ih da se ponovno vrate.

Uvodni dio na svakoj stranici na koju korisnik sleti, bez obzira radi li se o početnoj stranici, odredišnoj stranici ili o nekom drugom tipu objave, prva je stvar koju korisnik ugleda.

Pomoću kognitivne i bihevioralne psihologije istraživanja pokušat ćemo predvidjeti kako se korisnik ponaša na web stranici. Kada razumijemo ponašanje, lakše dizajniramo s ciljem povećanja konverzije i generiranja više potencijalnih kupaca. Nastojat ćemo prezentirati koje su bitne stavke koje nam pomažu optimizirati tu početnu sekciju kako bi maksimalno iskoristili njezin potencijal i pojačali utisak kod korisnika.

Zašto je uvodna sekcija toliko važna?

Moderno korisničko sučelje koje je informativno, optimalno i ugodno pruža pozitivno korisničko iskustvo. Jedno istraživanje utvrdilo da je potrebno samo 50 milisekundi (!) da korisnik početnim dojmom stvori mišljenje o web stranici. Realnost je da je prvi utisak jako bitan te da ljudi stvaraju mišljenje o knjizi na temelju korica.

Kada reklamiramo web stranicu na različitim kanalima, često korisnici slete upravo na početnu stranicu. Stoga je uvodna sekcija na početnoj stranici još i bitnija od ostataka web stranice tako da bi morala na pozitivan način upečatljivo utjecati na korisnika. Naravno, i svaki pojedinačni članak je iznimno bitan, zbog toga najviše vremena utrošimo na razmišljanje što staviti na mjesto glavnog dijela i kako ga kvalitetno prezentirati.

Načini stvaranja optimalne uvodne sekcije

Pisanje uvjerljivog naslova

Nekoliko načina kojim možemo postići uvjerljivost na jasan i efikasan način. Cilj primarne sekcije je dati korisnicima do znanja da ih razumijemo i da im možemo riješiti problem koji oni imaju.

Koji naslov koristiti? Naslov treba biti jednostavan. Kada korisnici slete na našu stranicu, pročitaju uvodni naslov i potvrdno klimnu glavom u vidu odobrenja, tada znamo da smo stvorili pozitivnu vezu s njime te da će on potom nastaviti gledati sadržaj ispod. Ako nepotrebno kompliciramo sa složenim naslovom, stvaramo barijeru korisnicima jer ga ne mogu razumijeti, shodno time ne mogu se povezati s njim i time dolazi do negativne emocije što će vrlo vjerojatno uzrokovati visoku stopu napuštanja stranice.

Kako pisati dobar uvodni naslov?

U nastavku pogledajmo nekoliko načina kako napisati dobar uvodni naslov stranice.

Koristeći pozitivne afirmacije

Potrebno nam je više vremena da razumijemo negativne afirmacije u rečenici a tada smanjujemo razumijevanje i degradiramo snagu naše poruke. S druge strane, pozitivnim afirmacijama djelujemo jasno i čvrsto.

Metafore

Metaforama dodatno učvršćujemo misao i dobivamo na snažini.

Primjer obične poruke: “Kreiramo web stranice koje su brze”
Primjer čvršće poruke potaknute metaforom: “Kreiramo ultrabrze web stranice koje lete”

Generičke tvrdnje mijenjamo u stvarne

Svaku tvrdnju koja je dosadno generička osnažit ćemo ako joj prezentiramo realne ali pozitivne činjenice.

Nekoliko primjera:

  • “hosting za web stranice je pouzdan” -> “Hosting na web stranicama ima 100% garantiran up-time”
  • “korisnička podrška je brza” -> “Odgovaramo i riješavamo upite već u roku 12 sati”
  • “web stranica vam omogućuje bolju produktivnost” -> “Web stranica vam udvostručuje produktivnost”

Odjednom nam svaka poruka postaje uvjerljivija i stvaramo pouzdanost kod klijenta.

Istaknuta slika

Istaknute slike, tzv. hero images, veoma su popularan element u web dizajnu. Učinkovite su, daju vrlo dobar vizualni dojam, često se prožimaju cijelom dužinom ekrana čime daju snažan vizualni utisak pogotovo kada se radi o kvalitetnoj i pomno odabranoj slici u skladu s tematikom web stranice. Istaknuta slika može biti neka fotografija ili grafika. Web dizajneri često upravo preko njih postave naslov tako da se slika malo zatamni i da naslov jače dođe do izražaja. Ponekad se ovdje i postave pozivi na akciju (tzv. CTA gumbi).

Zahvaljujući istraživanjima korisničkog iskustva poznate Nielson Normal Group, znamo da korisnici često vide dio web stranice iznad prijeloma (above the fold), tj. dio stranice koji se korisniku prikazuje u cijelosti kada je on otvori, bez skrolanja prema dolje. Ostatak stranice se slabije prikazuje jer korisnici napuste stranicu bez daljnjeg gledanja što se na njoj nalazi. Ti podaci su nam poznati i zahvaljujući toplinskim kartama, ukoliko su one podešene za analizu na web stranici.

Ipak, učestalost takvih herojskih slika na svakoj web stranici uzrokovala je da postaju pomalo dosadne i za slučajeve kada se želimo izdići iznad gomile potrebno je dodatno začiniti dizajn.

Istraživanje Nielson Normal grupe ukazalo je na jednu zanimljivu stvar. Kada je slika u potpuno preko cijelog zaslona ekrana i po širini i po visini, dio korisnika neće primijetiti da postoji dodatni sadržaj ispod na toj web stranici. Ovakav tip korisničkog iskustva naziva se iluzija cjelovitosti. Stoga je bitno postaviti naslovnu sliku tako da nagovijesti daljnji sadržaj u nastavku. Jedan od takvih načina je pomoću neke vrste ikone, npr. strelice, koje će korisnike pozivati na skrolanje. Na strelici može biti i blaga beskonačna animacija koja će dodatno vizualno gurati korisnika prema dolje. Druga metoda može biti malo preklopiti dio sadržaja preko naslovne slike. No u svakom slučaju, naslovna slika može biti korigirana po visini.

Izrada vrtuljka

Vrtuljak (eng. slider, carousel) je vrsta komponente koja prikazuje neki mali isječak sadržaja (slika i tekst) čija svrha je animirati elemente na malom prostoru

Kakve mogućnosti nam se otvaraju u budućnosti?

Razvojem tehnologije, jačim procerskim snagama pruža nam se više opcija da iskoristimo potencijal. WebGL je JavaScript biblioteka otvorenog kôda koja nam omogućuje da prikazujemo razne 2D i 3D interaktivne objekte na sve moguće načine. Implementacijom WebGL skripta korisnicima dajemo vizualno privlačan te interaktivan “wow” efekt.

Mana WebGL implementacije da ipak radi težih skripta nisu optimalne radi dužine učitavanja a beskorisni su za digitalnu pristupačnost korisnika. S obzirom na to da je tehnologija nova i bleeding edge, ne podržavaju je još u potpunosti svi preglednici i mobilni uređaji.

Sažetak

Imate li web stranice s optimalno podešenim uvodnim sekcijama koje će optimalno utjecati na prihvat korisnika i omogućiti dobru konverziju? Ne ustručavajte se javiti nam i brzo ćemo analizirati vašu web stranicu.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh