Preskoči do glavnog sadržaja

Google obožava redovno ažurirani sadržaj i uobičajeno je da uzima u obzir količinu postova kao jedan od kriterija pri određivanju rangiranja i vidljivosti web lokacije. Blog, pogotovo ako je njegov sadržaj relevantan, nudi mogućnost da se vaša web trgovina na Googleovoj ljestvici pomiče prema gore, ovisno o vašem trudu te kvaliteti, ali i kvantiteti sadržaja kojim punite vaš prostor na stranici.

Jednako kao grafički dizajn, funkcionalnost i estetski izgled, za uspješnost i ostvarenje planova vaše web trgovine, važan je i njegov sadržaj. Između ostaloga, njegove su glavne prednosti da je sadržaj prvi korak pri ostvarenju uspješnih rezultata pretraživanja na tražilicama. Time se hipotetski povećava promet na vašoj stranici, a ako karte odigrate kako treba, to može dovesti i do konverzije, odnosno vašeg cilja – povećanja prodaje proizvoda i usluga s kojima ste na tržištu.

Pitanje je zapravo, koliko vlasnika internetskih trgovina koristi svoj dragocjeni virtualni prostor kako bi što više profitiralo na ovaj način. Bloganje je većini tvrtki koristan alat za stvaranje uspješnog marketinga. On pomaže u pojačavanju vidljivosti osnovnih vrijednosti brenda, a važna stavka je i što paralelno s time povoljno utječe, bolje reći postaje sastavni čimbenik, SEO optimizacije stranice. Međutim, uz malo truda i predanosti, copywriting nudi i puno više od toga.

Prva stranica je najvažnija

Pisanje blogova nije nešto što biste trebali raditi tek toliko da možete reći i pokazati da postoji na vašoj stranici. Ovaj marketinški alat veoma je vrijedan kotačić u ostvarivanju vaših zacrtanih poslovnih planova i ciljeva.

U nastavku donosimo glavne razloge zašto je dobro uvesti blog u vaše poslovanje.

Pomažemo web stranici da napreduje na tražilicama

Pisanje i objavljivanje blogova omogućava web lokacijama bolju optimizaciju za tražilice što omogućuje stranici da se rangira prema pojmovima za pretraživanje koji su najrelevantniji za vaše proizvode. U ovom procesu svakako se ne smije zaboraviti na istraživanje i provođenje ključnih riječi koristeći stručne alate koji će vam pomoći odrediti najbolje fraze i termine koje biste trebali koristiti.

Primjerice, s naslovom poput “Koje cipele su in ove jeseni?”, članak vam daje priliku da objektivno odgovorite na ovo, mnogim posjetiteljima i potencijalnim kupcima, važno pitanje. Osim toga, jednako važno ako ne i važnije ako govorimo o konverziji i opipljivom materijaliziranju vašeg napora i content writinga, ovakav naslov u sebi krije ključne riječi, zajedno s relevantnim i korisnim informacijama, pa vjerojatnost da ćete napredovati na skali tražilica proporcionalno raste. Naime, mnogi web kupci upravo ovo pitanje upisuju u Google ili neku drugi pretraživač, što vam daje šansu da budete pri samom vrhu.

Na primjer, ako netko upiše u Google riječ ‘jesenske cipele’, mala je vjerojatnost, pogotovo ako ste novi igrač na tržištu, da će vaša online trgovina biti na prvoj stranici pretrage. A budimo realni, prva stranica je najvažnija. Pitajte sami sebe koliko ste puta u potrazi za nekim proizvodom kliknuli i otišli na drugu ili onu iduću stranicu. A pametno strukturiran tekst sa savjetima o izboru jesenskih cipela, uz mudro osmišljen naslov i opremu teksta, diže vas prema gore. Jednostavno. Ali nije lako.

Dajemo posjetiteljima stručne i korisne informacije

Google obožava redovno ažurirani sadržaj i uobičajeno je da uzima u obzir količinu postova kao jedan od kriterija pri određivanju rangiranja i vidljivosti web lokacije. Blog, pogotovo ako je njegov sadržaj relevantan, nudi mogućnost da se vaša trgovina na Googleovoj ljestvici pomiče prema gore, ovisno o vašem trudu te kvaliteti, ali i kvantiteti sadržaja kojim punite vaš prostor na stranici. Za vaše proizvode i usluge svakako će čuti i vidjeti više korisnika Interneta, pa tako i onih koji potencijalno završe kod vaše konkurencije.

Iako s pisanjem i objavljivanjem blogova imate, više manje, neograničenu slobodu učestalosti objavljivanja, za razliku od ostalih stranica, npr. proizvoda ili kategorija, nemojte pretjerati. Čitatelji će se zasititi informacija i imati osjećaj da nešto radite samo kako bi se svidjeli Googleu, a ljudi se ne žele osjećati kao alat nečijeg uspjeha. Žele, prije svega, ozbiljnu, stručnu i korisnu informaciju koja će opravdati trud i njihov dolazak na vaš sajt. Jedan ili dva dobro i pismeno napisana, relevantna, zanimljiva i kvalitetno optimizirana posta tjedno, trebala bi biti dovoljna da se vide poboljšanja na skalama tražilica.

Čitatelje pretvaramo u lojalnu publiku

Kada odlučite objaviti redovit sadržaj koji je zanimljiv i relevantan za vaše korisnike, potaknite ih da se uključe u priču u komentarima ili dijeljenjem na društvenim mrežama. Tako ćete brzo razviti vjernu čitateljsku publiku na mreži koju možete koristiti u svoju korist.

Uvijek i bezrezervno odgovaranje na komentare, e-poštu ili tweetove povezane s blogom osigurat će da komunikacija neprestano teče, mameći čitatelje da se često vraćaju, ne samo radi aktualne teme, već radi drugih novih sadržaja koje ćete im ponuditi. To vam također paralelno daje priliku da brzo i učinkovito odgovorite na sve eventualne probleme s kojima se suočila vaša ciljana publika, potencijalni kupci, ali nudi vam se mogućnost i da objavite kakve druge najave i planove koje vaša tvrtka ili web shop imaju.

Jačamo snagu povezivanja internim i vanjskim linkovima

Blogovi vam također daju priliku da dodatno poboljšate svoj SEO izgradnjom internih i vanjskih veza vaše web stranice. Ovo je jedna od najzanemarivanijih SEO tehnika, ali vjerujte prirodno povezivanje stranica i dalje je jedna od najučinkovitijih metoda za povećanje vidljivosti. Ulaganje truda i vremena na linkanje na nekonkurentske web stranice višeg ranga i povezivanje s proizvodima na vašoj web stranici, povećat će autoritet stranice čime će se zasigurno poboljšati rangiranje na Googleu, a istodobno koristit će promociji vaših proizvoda.

Dokazujemo stručnost u branši

Potrošači u ovo moderno i digitalno doba ne žele samo učinkovito iskustvo internetske kupovine, već žele i više od toga. Kako bi uspostavili povjerenje i vjerodostojnost vašeg poslovanja, omogućite korisnicima da istraže što se događa iza vaših vratiju, pokažite im proizvodni proces te ćete tako dobiti njihovo mišljenje o novim trendovima. Također, kupci, kako bi bili informirani, vole i žele čitati redovite vijesti iz sektora, o vašim aktivnostima, akcijama, itd. Blog ne moraju biti samo šture informacije, već vam se nudi mogućnost stvaranja zanimljivog stručnog sadržaja, poput vijesti i intervjua s članovima vašeg tima što će vas definitivno izdvojiti na tržištu.

Najučinkovitiji oblik e-marketinga

Čak i ako je vaš marketinški proračun ogroman, koji je smisao upucati brdo novaca u klasično oglašavanje ako vam to ne treba. Prilagodite poslovni plan i ciljeve marketinga publici kojoj se želite približiti. Blogovi pružaju tvrtkama učinkovit način stvaranja zanimljivog sadržaja koji se može dijeliti na društvenim mrežama, stimulirajući stalni protok prometa na vašoj web lokaciji za relativno vrlo malo novca. Naravno, uvjet je da su web stranice SEO optimizirane za te društvene mreže što također ovisi radi li se o Facebooku/LinkedInu ili Twitteru, jer su to dva sustava koja koriste zasebne meta podatke i za oba je nužno obaviti optimizaciju.

Štoviše, ne trebate uvijek stvarati neki novi sadržaj, možete se, s vremena na vrijeme, izvući i samo s uređivanjem, poboljšanjem ili ažuriranjem starog sadržaja, jer je to jednako privlačno Googleu. Osim toga, kvalitetan i edukativan sadržaj može ostati relevantan dulje vremena, što uz stare prijatelje, dovodi novu ekipu na vašu na web stranicu, bez da ste kreirali novi sadržaj.

Povećajmo promet na svojoj web stranici

Kada uvedete blog kao redoviti medij vašeg shopa, konačni će rezultat biti povećani promet koji će vaša web lokacija e-trgovine zabilježiti. Kada objavljujete redovit i relevantan sadržaj na svojoj web lokaciji, pružate svojim posjetiteljima i potencijalnim kupcima više razloga da posjete vašu stranicu nevezano jesu li k vama stigli putem društvenih mreža ili Google pretraživanja. Bloganje će povećati ukupni promet na vašoj web lokaciji, što je važan signal za rangiranje Googlea. To znači da s povećanim prometom imate priliku ukupno bolje rangirati. Ako je svaki post na blogu kreiran za određenu publiku i ima odgovarajući lijevak za poticanje prodaje, ovaj povećani promet može ljude usmjeriti na proizvode koje želite da kupe. Osim toga, imat ćete priliku razviti svoju e-trgovinu od prosječne web lokacije za kupnju do obrazovnog središta koje će korisnici željeti često posjećivati.

Trebate li pomoć oko pisanja bloga, javite nam se. Naša mala content ekipa do sada je napisala stotine kartica, vrlo vjerojatno neke od njih baš i iz vaše branše. Tu smo za vas.

 

Stvorimo unikatni stil

Bilo da na svojoj web lokaciji nudite tenisice, cijevi, utičnice, auto dijelove ili dizajnerske šalice, blog će vam omogućiti da na kanalima vaših društvenih medija objavljujete informacije iz vaše branše. Informacije koje imaju veću dubinu i pokrivenost nego što ima prosječni posjetitelj vaše trgovine.

Na globalnoj su mreži zastupljene stotine tisuća tvrtki, a ako niste pri ili na samom vrhu najvjerojatnije imate vraški dobru konkurenciju. Vaš je cilj da se vaš glas čuje, stoga je važno uspostaviti prepoznatljiv stil koji će odgovarati vašoj tvrtki i vašem brendu. To će vas ne samo učiniti jedinstvenima i nezaboravnima, već će vam pomoći da svoje zahtjeve uložite u svoju industriju, istodobno pokazujući svoju stručnost.

Svakodnevno se na globalnoj mreži objavljuje više od milijuna blogova. Stoga je istaknuti se važnije nego bilo što drugo. Jedina stvar koju imate, a drugi content ili copy writteri nemaju je vaš rukopis.

Poziv na akciju

Na kraju svakog članka neizostavno je imati tzv. pozive na akciju (CTA). CTA gumbi imaju vrlo specifičan cilj: natjerati vašeg posjetitelja da klikne i izvrši konverziju. Klikom na njega čitatelja vodite na konkretnu stranicu s proizvodima ili uslugama o kojima govorite u vašem blogu, čime započinje ona faza da od čitatelja i slučajnog posjetitelja web shopa stvarate kupca. CTA gumbi mogu se razlikovati po veličini ili stilu, a neki od uobičajenih poziva na akciju su: “Pogledajte našu ponudu proizvoda”, “Prijavite se za besplatni newsletter”, “Iskoristite besplatno probno razdoblje od 2 tjedna”, “Dodaj u košaricu”, “Registrirajte se bez obaveze”, “Saznajte više”, “Započnimo zajedno novu poslovnu avanturu”, itd. Uglavnom, mogućnosti su velike, prilagodimo gumb poziva na akciju vašim željama i osobnosti proizvoda.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh