Preskoči do glavnog sadržaja

Kako godine odmiču i nove tehnologije dolaze, brzina interneta postaje sve veća. Ograničenja koja smo prije imali polako nestaju i video snimke postaju standard. Pogledajmo koje su sve važne stvari koje možemo učiniti radi video optimizacije, bolje korisničkog iskustva te radi ostvarivanja boljih pozicija na tražilicama.

Prednost optimiziranih videa

Visoko rangirane stranice su one koje prije svega imaju kvalitetan sadržaj. Sadržaj koji je vrlo dobro strukturiran na više razina. Često je on kombinacija teksta, slika ali isto tako i videozapisa. Dobar miks obično ima dobru sinergiju i zbroj ukupne vrijednosti je veći od vrijednosti pojedinačnog tipa sadržaja. Shodno tome, tražilice će više rangirati stranice koje sadrže i video ako njegova implementacija slijedi načela dobre prakse.

Jedan od faktora rangiranja je stopa napuštanja stranice. Kada korisnik više vremena provodi na stranici, kako komunicira sa sadržajem (čitajući, skrolajući, klikajući klikabilne elemente…) to je niža stopa napuštanja i to želimo postići. I ne samo to, po statističkim podacima primijećujemo da stranice sa video sadržajem imaju bolje konverzije.

Prikladan naziv datoteke

Prikladno kreiranje naziva datoteke uobičajena je stvar koju nema smisla preskakati. Isto kao i kod SEO optimizacije slika ili PDF datoteka, datoteku je potrebno preimenovati na način da suvislo objašnjava ključne riječi ali bez nepotrebnog gomilanja. Svaka riječ odvoji se malom crticom “-“. Umjesto generičkog naziva koji je često automatski generiran npr. video-12345.mp4, trebamo prilagoditi naziv sadržaju. Primjerice, ako smo kreirali video zapis u kojem pričamo o SEO optimizaciji video datoteka, tada ćemo koristiti neki takav naziv – video-seo-optimizacija.mp4. Druga stvar je ta da se mogu koristiti duže ključne riječi koje još preciznije opisuju ono za što se želimo takmičiti.

Strukturirani video podaci

Video je poželjno označiti naprednim strukturiranim podacima koji će tražilicama zornije predočiti svaku informaciju koja postoji o videozapisu. Primjerice, svaki video može imati postavljeno dužinu trajanja, datum objave, URL sličice (eng. thumbnail). Može se opisati i svaka određena sekcija unutar videa čime se on raščlani na segmente a korisnicima koji gledaju se ne mijenja ništa.

Video transkripcija

Transkripcija je prijevod govora u tekstualnom obliku koji se prikazuje paralelno s govorom. Praktično je za korisnike, pogotovo u slučaju kada nije moguće jasno razaznati govor ali dobro je i radi digitalne pristupačnosti za osobe koje imaju poteškoće sa sluhom. Tražilice vode ono što je dobro za korisničko iskustvo te stoga dodatni napor koji uložimo u postavljanju transkripcije, pomoći će i za bolje rangiranje na tražilicama. Prilika je također da se pomnije razmisli o onome što se priča te da se koriste ključne riječi i njihovi sinonimi relevantni za temu videozapisa.

Optimizacija brzine

Videozapisi mogu biti poprilično velike datoteke u desetkama ili stotinama megabajta. Prije uploada obavezno ih je potrebno kompresirati da zauzmu čim manje prostora na serveru ali isto da su optimalniji samim korisnicima jer ih oni moraju skidati. Također ne treba zanemariti stavku da korisnici skidanjem podataka troše naš bandwidth (ograničenje prometa kojeg poslužitelj hostinga postavlja na web stranici a odnosi se na razdoblje od mjesec dana), što je značajan razlog zašto često videozapise postavljamo na YouTube i slične servise.

Vrijeme trajanja videzapisa

Ovisno o temi snimanja, dobro je imati na umu korisnike i vrijeme koje oni mogu uložiti u gledanje videzapisa a isto i njihovu volju. Ako je videzapis kraći, veća je vjerojatno da će ga korisnik pogledati do kraja. Stoga je bolje duže zapise podijeliti na nekoliko odvojenih i pažljivije ih organizirati.

Korištenje servisa

Kako smo se osvrnuli u prijašnjoj sekciji, korištenje servisa kao što su YouTube, Vimeo ima određene prednosti. YouTube je potpuno besplatan i vrlo je popularan, stoga ako imamo dovoljno materijala dobra je ideja da jačamo brend na njihovom kanalu. Videozapis postavljen na YouTube možemo jednostavno ugraditi unutar naše web stranice i ovdje nemamo nikakav dodatni trošak, jer sav bandwidth korisnik troši tamo.

Jedan nedostatak takvog načina rada je da se određene optimizacije ne odnose na web stranice, tj. malo su drugačiji načini optimizacije. Optimiziranje videa se tada primarno odnosi na YouTube platformu. Drugi nedostatak je da ne možemo kontrolirati prikazivanje videzapisa, kontrole i sve oko njega izgledat će isključivo onako kako YouTube odredi. Tek nekoliko parametra možemo kontrolirati kao što je dužina i širina videozapisa na stranici.

S druge strane, ako nam treba naplata videozapisa koje izrađujemo i postavljamo na vlastitu web stranicu, možda je najprikladniji način korištenje Vimeo platforme koja ima takve mogućnosti.

Video mape

Kreiranje video mape s nekim dodatnim informacijama koje su objavljene unutar web stranice identično je kao kreiranje XML mape stranica ili slika. Kreiranje takvih mapa je korisno za tražilice jer im se prezentira popis svih video datoteka na jednom mjestu te botovi tražilica mogu sami odlučiti kada će i što analizirati. Da bi imali takvu mapu potrebno je kreirati XML datoteku s pravilnom sintaksom a koju ćemo potom ubaciti u Google Search Console te u Bing Webmaster Tools. Nije naodmet navesti je i u robots.txt datoteci.

Koristite li videozapise na vašim web stranicama i jesu li oni pravilno optimizirani?

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh