Preskoči do glavnog sadržaja

Tehnologija napreduje iznimno brzo, pogledajmo samo koliko je velik napredak postignut zadnjih dvadesetak godina kada se rodio internet u obliku kakvim ga danas poznajemo. Ljudi su povezaniji diljem svijeta više nego ikad i sve informacije su nadohvat ruke. Virtualna stvarnost postaje sve veća realnost a do tada imamo alternativnog konja za utrku. Radi se o virtualnim šetnjama.

Što je virtualna šetnja

Virtualna šetnja je digitalna simulacija lokacije koja se sastoji od niza fotografija ili videozapisa. Ako imate određene prostore koje želite podijeliti s korisnicima na web stranici virtualna šetnja je odlična prilika. Korisnici se pomoću nje mogu kretati po definiranim prostorijama u svim postavljenim smjerovima, povećavati ekran (zumirati) radi detaljnijeg proučavanja određene točke interesa te dobiti realističan dojam kao da se nalaze na licu mjesta na vašoj lokaciji. Slično je to kao kada korisnici gledaju na Google karti i uživo se kreću ulicama.

Virtualnu šetnju obično prezentira karta interaktivnih tlocrta koji na klik svake prostorije teleportiraju korisnika u nju te u cijelosti prikažu tu prostoriju a svugdje gdje su vrata implementirana i korisnici se mogu kretati u stvarnosti postavljene su ikone, Najčešće strelice koje također korisnik može kliknuti da bi se šetao iz jedne u drugu prostoriju blagom tranzicijom.

Za dodatno obogaćenje sadržaja šetnje koriste se i drugi multimedijski elementi poput glazbe koja je prilagođena za dobru atmosferu, zvučnih efekta koji se okinu na određenu interaktivnost (primjerice, klik koji simulira otvaranje vrata kojim se korisnik kreće ili neki nebitni okidači kao što je zvono na vratima), pripovijedanja koja nas pobliže upoznaju s lokacijom, njezinim uslugama, radnjama koje se odvijaju u svakoj prostoriji i slično te transkripcije koji korisnici mogu pročitati ako ne žele ili ne mogu slušati.

Je li panorama isto što i virtualna šetnja?

Virtualne šetnje nisu posve isto što i panorame jer je panorama samo neprekinuti pogled u svim smjerovima ili za samo jedan smjer s određene pozicije. Panorame se sastoje od niza kadrova koje su snimljene s jedne točke gledanja za svaki pojedinačni prostor te tako više panorama može tvoriti virtualnu šetnju.

Virtualne šetnje danas

Virtualne šetnje nekoć su bile veoma popularne ali zbog nekog razloga pale su u zaborav. Danas nam bolja tehnologija omogućuje puno bržu internet vezu te se atraktivne fotografije dolaskom novih formata brzo učitaju što može biti samo razlog više za njenu implementaciju.

Pandemija koronavirusa dodatno nam je ograničila kretanje te time snažno utjecala na čitav niz životnih funkcija, od onih privatnih do poslovnih. Putovanja i izlasci među ljude postali su ograničeni te smo često bili zatvoreni unutar svoja četiri zida. Virtualne šetnje omogućuju nam izlazak u svijet iz udobnosti svog doma a isto tako lakši uvid u ono što možemo očekivati i kako se pripremiti kada planiramo rezervaciju, najam ili kupnju neke lokacije.

Video virtualne šetnje

Kao kontrast statičnim virtualnim šetnjama, može se izraditi njena video alternativa. Video virtualna šetnja eliminira kontrolu nad obilaskom što može biti dobro ali i nepoželjno. Ona omogućuje linearni prikaz kada se pomoću video kamere neprekidno snima šetnja između prostorija. Jedina kontrola koju korisnik ima je pauziranje videa ili vraćanje nazad ili brzo prebacivanje prema naprijed, kao i kod bilokakvog drugog videozapisa.

Za snimanje visokokvalitetnog videozapisa potrebno je više tehničkih vještina i bolja oprema od snimanja digitalnih fotografija koje se više-manje “samo” spoje u postprodukciji. Naravno, ne zaboravimo maksimalno optimizati videozapise za tražilice.

Kako se izrađuje virtualna šetnja

Profesionalni fotograf treba posjetiti lokaciju te snimiti seriju fotografija sa svakog mjesta koje je potrebno izgraditi u sustavu. Fotografije se izrađuju pomoću specijalizirane opreme. Fotoaparat se rotira kako bi uvijek u istoj razini i na istom razmaku okinuo fotografije oko njega u 360 stupnjeva. Potom se u postprodukciji fotografije vezane za istu točku spoje u panoramu a pomoću računalnog softvera panorame se povežu. Dodatno se implementiraju akcije vezane za kretanje korisnika i nadodaju se drugi elementi (grafika, zvuk…) prema želji. Sustav generira cjelokupnu virtualnu šetnju koja se potom postavi na web stranicu.

Virtualne šetnje obično su skuplje od klasičnog fotografiranja samim time što zahtijevaju dodatni softver za njihovu izradu a potom je potrebno još odraditi implementaciju na web stranicama.

Prednosti virtualne šetnje

Pogotovo u doba koronavirusa, pregled prostora bez napuštanja svog doma nosi sa sobom brojne prednosti.

Pomaže nam povećati broj rezervacija potencijalnih klijenata

Virtualnom šetnjom upoznajemo korisnike s našim fizičkim prostorom. Više kvalitetnih informacija uvijek daje prednost jer korisnici vole istraživati i čim su oni više udubljuju u naše online prezentacije time djelujemo na njihovo privlačenje i potičemo ih da donesu odluku.

Prema nekim istraživanjima, restorani koji imaju virtualnu šetnju bilježe više rezervacija. Što je svakako razumljivo jer posjetitelji mogu steći bolji dojam o restoranu ako vide kakvi su prostori, kako je sve uredno i da se uvjere da je atmosfera ugodna.

Pomaže u SEO optimizaciji

Izrada virtualne šetnje može biti korisna za bolju optimizacija za tražilice. S obzirom na to da povećava angažman korisnika koji ih istražuju, dulje se zadržavaju na web stranici i stoga smanjujemo visoku stopu napuštanja stranica. Kako time stranica postaje relevantnija za korisnike, tako i u očima tražilica postaje bolja čime utječe na bolje pozicije u rezultatima pretrage.

Bolja je lokalna optimizacija jer posjetitelji često pretražuju preko Google karte a ako je izrađen profil na Google Business platformi veća je šansa da će posjetitelji naći na vašu lokaciju putem surfanja.

Koji tipovi web stranica imaju korist od virtualne šetnje?

Virtualne šetnje su iznimno popularne u industriji nekretnina gdje je cilj potencijalnom kupcu prezentirati sve prostorije kako bi ih naknadno lakše mogao u miru analizirati te eventualno odlučiti na kupnju. Korisnici ne trebaju potrošiti vrijeme vozeći se do lokacije, bilježiti prostor i nakon svega pokušavati se sjetiti prostorija i cjelokupan proces može biti iznimno naporan i dugotrajan. Virtualni obilasci omogućuju lak pregled lokacije u kratkom vremenskom roku te usporedbu iz udobnosti svoga doma. Jedan od problema proučavanja lokacije je i da korisnik nema slobodu stajanja na lokaciji i razmišljanja o eventualnim mogućnostima jer se obilazak radi obično uz pratnju vlasnika ili predstavnika. Virtualnom šetnjom potpuno eliminiramo to te korisnici mogu bez ograničenja proučavati prostorije.

Popularne su također u ugostiteljstvu, hoteli viših rangova će ponuditi pregled prostorija ali i svih drugih usluga koje nude u svom sastavu: recepciju, bar, restoran, baze, saunu itd. Potencijalne korisnike time se može dodatno privući i potaknuti na rezervaciju kada vide svu raznolikost i kvalitetu sadržaja.

Razni svjetski muzeji i galerije koje prezentiraju umjetnine mogu nuditi virtualnu šetnje kako bi korisnicima dočarali atmosferu a i pobliže prikazali djela svoje zbirke.

Ali nije nužno da virtualnu šetnju nude samo tvrtke i eksluzivne ustanove. Može se jednako tako napraviti za neki OPG koji želi drugima dočarati proces proizvodnje ili za neki portal prirode gdje se prezentiraju manje poznate lokacije kojima se želi predočiti nezagađena ljepota prirode, kretanje kroz puteljke, pogled s vidikovca, prostorije špilja i pećina, slapove i drugo.

Sažetak

Vidjeli smo kako virtualne šetnje pomoću fotografija daju vašoj web stranici treću dimenziju, bolji doživljaj posjetitelja i bogatiji sadržaj čime je višestruko oplemene. Kvalitetnija web stranica će se uvijek bolje istaknuti od konkurencije. Imate li potrebe za njezinom izradom i implementacijom? Svakako nam se javite. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh