Preskoči do glavnog sadržaja

Nije rijetko da proučavanjem analitike stranice pomoću Google Analytics primijetimo da stranice imaju visoku stopu napuštanja početne stranice (tzv. visok bounce rate). Kako možemo to korigirati i dulje zadržati posjetu na stranicama?

Što je stopa napuštanja stranice?

Stopa napuštanja stranice odnosi se na postotak posjetitelja koji napuste stranicu već nakon pregleda samo jedne stranice na lokaciji. Često korisnici traže određeni pojam na tražilici, kliknu na jedan rezultat, otvore stranicu, primijete da to nije baš ono što su tražili i vrate se nazad na tražilici. Ali to se čak može dogoditi i kada korisnik na stranici miruje više od 30 minuta. Stopa napuštanja dosta je relativan pojam koji ovisi o tome kakvu web stranicu imate.

Većina stranica nalazi se negdje između 26% i 70%.

Stopu napuštanja možemo unutar Google Analytics sučelja vidjeti na kartici “Pregled publike” a za pojedinačne kanale i pojedinačne stranice možemo ih pronaći u stupcu ponašanja (Behaviour).

Razlozi visoke stope napuštanja stranice

Pogledajmo koji su sve mogući scenariji kada korisnici brzo napuštaju vašu web stranicu.

Web stranice se sporo učitavaju

Web stranice koje se sporo učitavaju veliki su problem. Korisnici vrlo često naprosto nemaju strpljenja čekati da se stranica učita i sadržaj da se prikaže. Studije su pokazale da već 3 sekunde može biti dovoljno da posjetitelji odu sa stranice, a kome će najčešće otići ako ne konkurenciji 🙂 Stoga je važno imati ultrabrzu web stranicu koja korisnicima pruža pozitivno iskustvo surfanja i brzo pronalaženje tražene informacije.

Zavaravajući meta naslov i/ili opis stranice

Postoji li na web stranici u sadržaju ono što je opisano pomoću meta naslova i meta opisa stranice? Korisnici mogu biti privučeni stranici ali možda je stranica suviše optimizirana za click-bait i korisnici kada slete na stranicu ne mogu pronaći potrebne informacije.

Također, možda naslov i nije toliko zavaravajući ali je sadržaj sakriven, ili na nekom uređaju tipa mobiteli dok se na stolnim ekranima prikazuje ili npr. kada se koristi modul harmonike (eng. accordion) koji sakrije sav sadržaj sve dok korisnik ne klikne na njegov naslov. Korisnici ne čitaju rečenicu po rečenicu već skeniraju stranicu i moguće da brzim pregledom ne uspiju pronaći ono što traže niti primijetiti što se nalazi sakriveno unutar modula, a također i upotreba tražilice u pregledniku pomoću kratice CTRL+F neće tada pronaći bitne riječi jer su sakrivene.

Tehnička greška stranice ili servera

Kada je stopa napuštanja stranice jako visoka, moguće je da stranica ima tehničke greške, vraća 404 statusni kôd te se uopće ne prikazuje. Provjerite stranicu na nekoliko uređaja (mobilna ili stolna) te na različitim preglednicima (Chrome, Firefox, Safari). Kako bi provjerili o čemu se radi, potrebno je provjeriti u log datoteke ima li kakvih informacija koje bi mogle upućivati na greške. Search Console može otkriti ima li probleme koje je Google uočio.

Krivi link s druge stranice

Kada imamo dolazne linkove koje s vanjskih stranica vode na našu i ako posjetitelji slijedeći te linkove dođu te odmah odu, također je razlog visoke stope napuštanja. Možda link upućuje na članak koji nije vezan uz sadržaj stranice koja nas linka i korisnici su obmanjeni da kliknu te se brzo razočaraju kada vide sadržaj. Ako je web stranica koja linka iznimno loše kvalitete, pokušajte se dogovoriti s autorom da makne link. Ako je potrebno možete zatražiti odricanje linka unutar Search Console, čime se Googleu daje do znanja da ga ne uzima u obzir kada je riječ o određivanju kvalitete i relevantnosti vaše web stranice.

Sadržaj loše kvalitete

Posjetitelji mogu biti odbijeni sadržajem na vašim stranicama, loše je kvalitete ili prepun reklama. Moguće da vam je sadržaj vrlo dobar ali nije optimalno formatiran, veliki su blokovi teksta, slabe strukture naslova, paragrafi nisu odvojeni i korisnici ga nemaju volje čitati. Jesu li rečenice dovoljno jednostavne ili su komplicirane, teškog rječnika i preduge? Ima li dovoljno slika koje su relevantne, razbijaju tekst i čine sadržaj zanimljivijim?

Loše korisničko sučelje

Kakva je stranica objektivno? Ima li skočne prozore (popup) kojima se traži od korisnika prijava na newsletter ili ispunjavanje anketa? Ima li stranica oglase koji prekrivaju sadržaj? Možda zbog zakona za kolačiće notifikacija o njihovom korištenju je prevelika. Ima toga još, loša navigacija, loš razmještaj elemenata u prostoru, nečitak tekst (ono kad autori iz nekog razloga koriste tek debljinu fonta 300 za paragrafe). Svaka od tih stvari može se negativno odraziti na korisničko sučelje a još ako djeluju zajedno eto recepta za katastrofu. Sve treba biti izrađeno s naglaskom na lakoću upotrebe i koristiti dobre smjernice web stranice.

Web stranica nije prilagođena mobilnim uređajima

Danas imati web stranicu prilagođenu mobilnim uređajima sasvim je uobičajeno i podrazumijeva se samo po sebi. No ipak, ima još takvih koje nisu ili barem ne u pravilnoj mjeri. Možda je stranica prilagođena veličini ekrana širine 300-400 piksela ali se pola sadržaja raspada na ekranima širine tableta? Osim pregleda na različitim uređajima, pokušajte testirati stranicu i preko Google testa responzivnosti.

Problemi oko postavljanja Google Analyticsa

Moguće da je web stranica sasvim normalna ali je kôd za implementaciju Google Analytics nepravilno postavljen. Provjerite ako su njegovi kodovi pravilno postavljeni preko ekstenzije Tag Assistant (za Chrome).

Sadržaj je dovoljan korisniku

Nije nužno da visoka stopa napuštanja stranice bude negativna stvar. Ako je korisnik pronašao ono što je tražio na vašoj stranici to je odlično. Možda imate sadržaj koji je vrijedan i lako se pregleda. Ipak, poterbno je dublje iskopati da se vidi koliko je vrijeme provedeno na stranici i prosječno trajanje sesije. Ako korisnik potroši nekoliko minuta za vas, Googleu i drugim tražilicama to je pozitivan znak da su na vašoj stranici pronašli ono što su tražili te da su vaše stranice jako relevantne za traženi pojam.

Kako smanjiti stopu napuštanja stranica

Visoka stopa napuštanja nije smak svijeta. Nekoliko mogućih rješenja koji bi mogli smanjiti tu stopu napuštanja.

1. Poradite na kvaliteti sadržaja

Sadržaj je najbitnija stvar na stranicama. Pripazite da je kvalitetan korisnicima i da se podudara s onim što se oglašava u rezultatima pretrage (naziv stranice, meta opis). Izbjegavajte click-bait naslove, osim što će korisnici biti frustrirani, takvi trikovi vam samo degradiraju stranicu. Pripremite sadržaj koji je kvalitetan sadržajem, prikladno formatiran tekstom koristeći dobre smjernice, dobrog pravopisa a dizajn stranice samo upotpunjuje. Izbjegavajte oglase ili ih svedite na najmanju moguću mjeru.

Pripazite da dizajn predloška ne ograničava pregled sadržaja. Kada korisnici dođu na web stranicu, jako je bitan početni dojam. Sadržaj neka bude poželjno above the fold (odmah vidljiv), bez da korisnici trebaju skrolati do njega.

2. Brzina otvaranja stranice je kritična

Brzina je bitna. Stranice trebaju biti lagane i otvarati se brzo kao munja. Razne su metode za ubrzanje web stranice, ukratko potrebno je smanjiti sve što odugovlači učitavanje. Nepotrebne skripte, nepotrebni stilovi, prevelike rezolucije slika itd. Ako su stranice bazirane na vijestima i kratkim člancima, vjerojatno bi vam AMP tehnologija značajno pomogla.

3. Podržite pozitivno korisničko iskustvo

Imajte na umu dobro korisničko iskustvo. Ne koristite nepotrebno elemente koji samo smetaju korisnicima, skočne prozore, oglase koji prekrivaju sadržaj. Preradite navigacijsku traku ako je loše postavljena. Koristite A/B testiranja kako bi vidjeli koji način stranica je najprikladniji korisnicima. Omogućite korisnicima obrazac za interno pretraživanje web stranice te filtere za filtriranje sadržaja i proizvoda ako ga imate.

Sažetak

Dotakli smo se najčešćih problema visoke stope napuštanja te smo dali nekoliko mogućih rješenja kako ih smanjiti. Treba imati na umu da su svake web stranice različite te stoga svaki problem traži jedinstven pristup. Ne ustručavajte se javiti nam se kako bi analizirali stranice, istražili u čemu je problem i kako ga najprikladnije otkloniti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh