Preskoči do glavnog sadržaja

WordPress je iznimno popularna platforma za izradu stranica. U početku je zamišljen kao platforma za bloganje ali zbog jednostavne instalacije, brzog starta i velike fleksibilnosti postao je toliko popularan da ga danas koristi preko 60% svih web stranica u svijetu. Počevši od oglednih stranica malih tvrtka do stranica za korporativne svjetske divove kao što su The New Yorker, BBC America, Sony Music, MTV News i brojni drugi.

WordPress uspješnost može zahvaliti prije svega ogromnoj zajednici, tisuće developera diljem svijeta kontinuirano radi na njemu i usavršava ga. Danas su njegove mogućnosti daleko veće od običnog bloganja.

Svake godine sve više tvrtka okreće se poslovanju preko web trgovine. Kako smo bili pogođeni pandemijom koronavirusa koja je poharala svijet, brojne tvrtke morali su prilagoditi poslovanje digitalnom tržištu zbog nemogućnosti rada u fizičkim trgovinama.

Bez obzira imate li web trgovinu od više tisuća proizvoda unutar stotinjak kategorija ili male stranice koje prodaju tek nekoliko proizvoda, web trgovina postavljena na temeljima Woocommercea može postati sastavni dio vaše ogledne web stranice i poslovne priče.

Osnovne informacije o Woocommerceu

Što je WooCommerce

WooCoommerce je besplatan ali moćan dodatak koji na WordPress platformi omogućuje izgradnju web trgovine. Dizajniran je s ciljem da ga koriste kako mali tako i veliki trgovci. Prva inačica objavljena je 2011. godine a zbog jednostavnosti instalacije, prilagodbe i održavanja brzo je stekao slavu i postavio se kao jedan od glavnih igrača na tržištu eCommerce rješenja. Prema statistici siječnja 2020. predviđa se da WooCommerce koristi preko 3,9 milijuna web stranica i taj broj neprestano raste.

Razvila ga je tvrtka WooThemes, da bi 2015. njegovu vrijednost prepoznala američka tvrtka Automattic koja je glavni suradnik WordPress softvera, autor srodne platforme WordPress.com, autor poznatog dodatka za filtriranje spama Akismet, vlasnik društvene mreže Tumblr i brojnih drugih popularnih rješenja.

Na WooCommerce dodatku radi preko 350 developera u svijetu koji ga stalno oplemenjuju novim funkcionalnostima, testiraju i drže u korak s brzorastućom industrijom.

WooCommerce teme

Besplatne teme koje dolaze uz WooCommerce

WooCommerce dolazi s osnovnom temom Storefront koja je posve besplatna, funkcionalna nakon završetka kratkog čarobnjaka za instalaciju u kojem se podese podaci tvrtke, načini dostave i metode plaćanja. U potpunosti je kompatibilna sa WooCommerceom i na takve stvari maksimalno paze za svaku verziju koja se nadograđuje. Izgled teme je čist i jednostavan ali odlično je polazište za početak rada jer omogućuje kompletno prilagođavanje i usklađivanje sa vizualnim identitetom tvrtke i kakvim god željenim funkcionalnostima. Do sada je preuzeta skoro 5 milijuna puta što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti.

WooCommerce nudi i više varijanta tema bazirane na Storefrontu, poznate kao tzv. child theme. Child tema je podtip glavne teme koja nasljeđuje sve značajke (izgled, funkcionalnost) matične teme ali omogućuje da se u njezinim datotekama mijenjaju samo oni dijelovi koji se žele promijeniti, dok se preostali dio teme ostavi na miru. Time postižemo odvojeno kodiranje a da matičnu temu i dalje možemo ažurirati na novu verziju u bilokojem trenutku. U suprotnosti, sve izmjene koje bi radili direktno na matičnoj temi bi nestale nakon njene nadogradnje.

Pomoću child teme možemo raditi posve prilagođenu temu za klijenta prema njegovim željama i potrebama.

Premium WooCommerce teme

Možda želite nešto više od defaultne WordPress teme, nešto gdje je dizajn više istaknut ili gdje su postavljene puno veće mogućnosti. Brza pretraga na Google upit premium WooCommerce themes daje mnoštvo rezultata.

Generalno svi webovi koji nude premium teme omogućuju korisnicima besplatan demo pregled, točnije punu demonstraciju teme koja se može pokrenuti kako bi točno vidjeli kako izgleda i funkcionira u stvarnosti. Mogu se pogledati koje sve tipove predlokša stranica nudi, pregledati njezine elemente kako se ponašaju i isprobati njihovu interaktivnost. Temu možete otvoriti u vašem mobilnom ili tablet uređaju kako bi se uvjeriti u prilagođenost na različite veličine ekrana.

Imajte na umu da ovakve teme su obično dosta zagušene i često nisu optimalne po pitanju brzine, još manje za digitalnu pristupačnost svih korisnika i čitače ekrana. Ali realno, besplatna tema neće imati iste mogućnosti kao što ih može imati premium tema te je u slučajevima ograničenog budžeta ili kada želite brzo postaviti web trgovinu premium tema vrlo dobar izbor.

Ostale teme

Dakako, nije nužno koristiti Storefront matičnu temu. Moguće je uzeti bilokoju postojeću temu, instalirati WooCommerce i krenuti u njezino prilagođavanje da bi stranicu postavili kao web trgovinu. Koliko ima posla i koliko je to pametno ovisi o samoj temi i cilju koji se želi postići. Ako imate stari web na nekoj temi možda bi bilo pametno napraviti nadogradnju na novu temu, ili ako su stranice veoma unikatne, izraditi novu temu imajući na umu modernu tehnologiju i dobru praksu rada.

WooCommerce dodaci

WooCommerce nudi stotine drugih dodataka koji omogućuju da se web trgovina proširi raznim traženim funkcionalnostima. Neki od tih dodataka su besplatni, neki imaju oblik jednokratnog mjesečnog ili godišnjeg plaćanja. Besplatni dodaci mogu ispasti hit or miss, i dobri i ne toliko dobri, kao i svi drugi WordPress dodaci. Velik broj ih je kodiran loše pa je i kompatibilnost između dodataka, teme i WordPressa često upitna. Ali postoji i ogroman broj službenih dodataka koje izrađuje vlasnik WooCommercea tvrtka Automattic. Takvi dodaci su ipak provjereni i daju dojam da su kvalitetniji. Neki od njih su besplatni ali oni bogatiji mogućnostima obično se plaćaju.

Prednosti WooCommerce u odnosu na druge platforme

WooCommerce je besplatan

Cijena je uvijek važna stavka za sagledati a WooCommerce isto kao i WordPress su platforme otvorenog koda te zbog toga posve besplatni. Trošak održavanja je ravan nuli (ako ne plaćate developere). Drugim platformama kao što su Shopify početna cijena kreće se od skoro 1300 kn godišnje i zaključani ste u njihovom sustavu. WooCommerce omogućuje posve besplatan sustav, jedino ga treba podesiti.

Koje su sve mogućnosti koje nudi WooCommerce

Uz pomoć nadogradnji moguće je podesiti cijenu dostave po dimenzijama i težini, prihvat kreditnih i debitnih kartica, dodavanje valuta, booking sustave, jednostavne, varijabilne ili grupirane proizvode sa posebnim cijenama, izdavanje R1 računa… i još mnogo toga.

Pogledajmo prvo što WooCommerce out of the box bez dodatnih implementacija.

Osnovne značajke WooCommerce

WooCommerce je idealan za male i srednje tvrtke. Visoke je sigurnosti, stalno se ažurira i kompatibilan je s WordPress jezgrom i temama.

Potpuno je prilagodljiv te ga se može širiti dodatnim mogućnostima prema potrebi klijenta. Jednostavan je za rad i nadogradnju novim mogućnostima pomoću raznim filterima i akcijama. Svaka funkcija je detaljno dokumentirana tako da ima sve potrebne informacije za uvođenje promjena. Sve stranice može se potpuno prilagoditi dizajnu, od izgleda početne stranice, stranice košarice, blagajne ili računa korisnika.

Neograničen je broj proizvoda u trgovini, broj obavljenih narudžba ili broj registriranih kupaca. Trgovina omogućuje kompleksne metode filtriranja, pregleda hijerarhijske kategorije i oznake proizvoda, sortiranja proizvoda prema određenom redoslijedu (datum, naziv…)

Svaki proizvod sadrži podatke za unos kratkog i dugog opisa proizvoda (kraći opis se po zadanim postavkama prikazuje uz cijenu dok je duži opis smješten u tabovima koji prikazuju detalje proizvoda), označavanje statusa narudžba, šifre, galerije slika.

Kratkim kodovima mogući je prikaz istaknutih ili popularnih proizvoda, naprodavanijih, posljednjih, najbolje ocijenjenih itd.

Puna kontrola nad proizvodima

Podržava prodaju fizičkih proizvoda za isporuku kupcima, a isto tako i digitalnih koje kupac može preuzeti. Naravno, kombinacija su isto moguće. Proizvodi mogu biti jednostavni ili varijabilni, a moguće je definirati neograničen broj varijacija (poput veličine, boje, vrste tkanine itd.) i svaku varijaciju postaviti da ima svoju cijenu, zalihu ili slike. Više proizvoda moguće je grupirati i prodavati kao zaseban proizvod.

Podatke proizvoda (naziv, opis, cijene…) moguće je uvesti iz drugih sustava pomoću CSV datoteke. Isto tako, moguće je sve podatke izvesti.

Plaćanje kupnje i porezi

Plaćanja koja WooCommerce nudi po zadanim postavkama bez instaliranja posebnih dodataka su:

  • plaćanje na žiroračun izravnim bankovnim prijenosom
  • plaćanje čekovima
  • plaćanje pouzećem
  • plaćanje PayPalom

Mogućnosti poreza, izračunavanje porezne stope za svaku pojedinu državu i drugo.

Dodatne mogućnosti plaćanja koje se mogu implementirati

Metode plaćanja karticama putem raznih gateway payment servisa radi prihvaćanja kreditnih i debitnih kartica, primjerice preko domaćeg Corvusa ili inozemne platforme Stripe.

Definiranja opcija dostave

  • Opcije lokalne dostave
  • preuzimanja kupca na prodajnom mjestu

Cijene za dostavu mogu biti podešene u fiksnom iznosu a besplatnu poštarinu moguće je podesiti kada se prijeđe minimalni iznos, ili za određene proizvode ili određene lokacije dostave.

Cijena se može postaviti jedinstvena za sve ili preciznije definirana za različite proizvode (npr. proizvodi koji su teški mogu imati dodatne troškove). Sustav automatski izračuna vrijednosti prema košarici i sukladno tome prikaže odgovarajuće cijene kupcima na blagajni.

Podržana je geolokacija kako bi se automatski otkrila država kupca radi izračuna poštarine i poreza.

Slanje obavijesti kupcima

Svaka faza kupnje može se podesiti da šalje poruku kupcu. Primjerice, nakon kupnje šalje se poruka o uspješno obavljenoj kupnji. Ali isto tako se može podesiti da se poruka šalje ako je kupac ostavio proizvod u košarici bez konačne naplate. Porukom ga možete pitati ako se dogodila neka greška i ponukati ga da ipak odradi narudžbu.

Kuponi

Kupcima darujte kupone koje mogu koristiti za sniženje za određeni fiksni iznos, za određeni postotak ili možda posebne dodatne ponude poput besplatne dostave. Kupone je moguće podesiti da se odnose na cijelu košaricu ili samo na neke pojedinačne proizvode ili grupu proizvoda.

Ocjene i recenzije kupaca

Prikupljanjem povratnih informacija klijenata putem recenzija i ocjena možete poraditi na vlastitoj kvaliteti a isto tako utjecati na potencijalne kupce. Dodatan vam je poriv da se kupci drže zadovoljnima.

Popularni ili povezani proizvodi

Pomognite kupcima da lakše pronađu neke proizvode ili ih potaknite na kupnju dodatnih proizvoda prikazivanjem povezanih proizvoda na stranici pojedinačnog proizvoda. Popularne pojedinačne proizvode, određenu kategoriju ili oznaku moguće je jače istaknuti, kao i prikazati nedavno pregledane proizvode na bilokojoj stranici trgovine.

Tu su naravno i opcije cross-sale i up-sale proizvoda.

Povezani proizvodi

Prikaz povezanih proizvoda prezentira kupcu dodatan izbor osim onog što ga trenutno zanima. Česta je metoda u web trgovinama jer se vlasnici trgovina nadaju da će rezultirati povećanjem broja predmeta po narudžbi.

Cross-sale proizvodi

Cross-sale

Cross-sale ili unakrsna prodaja je komponenta koja prikazuje popis proizvoda na stranicama s ciljem da kupci stave u košaricu čim više različitih artikala. Marketinška strategija ista je kao i u trgovinama i supermarketima, kada su obično kod blagajne predstavljeni razni manji proizvodi (slatkiši, sokovi…) koji bi nagnali kupca da dodatno impulzivno kupe.

Up-sale proizvodi

Up-sale

Up-sale preporuke za prodaju podešavaju se s ciljem nagovaranja kupca da kupi drugi proizvod umjesto trenutnog kojeg gleda. Up-sale proizvodi su zapravo skuplji proizvodi, ali upravo je to svrha jer se želi povećati vrijednost prodaje. Drugim riječima, vlasnici trgovina žele koristiti up-sale metodu da njihovi kupci potroše više novaca.

Upravljanje zalihama proizvoda na skladištu

Svaki proizvod može se upravljati zalihom i kupcu omogućiti uvid u to. Ako je zaliha pri kraju, kupac se može ponukati da se požuri kupiti proizvod prije nego se rasproda. Vama olakšava uvid u stanje, dobivate obavijesti o proizvodima koji nedostaju. Ako kupac otkaže narudžbu zaliha proizvoda se sukladno tome ažurira.

Upravljanje narudžbama i kupcima

Kupci se mogu registrirati proizvoljnim korisničkim imenom i lozinkom. Ako ne, nema problema, može se omogućiti naplata proizvoda gostima. Svaku narudžbu moguće je obraditi označiti je kao obrađenom.

Detaljna analitička izvješća o radu web trgovine

WooCommerce nudi sveobuhvatnu analitiku u vlastitom okruženju administrativnog sučelja. Za veće potrebe tu je jednostavna integracija s vanjskim servisima kao to je Google Analytics. Analitika omogućuje detaljno izvješće o prodaji, uspješnosti kupona tijekom razdoblja, pregled najbolje prodavanih proizvoda ili kategorija.

Role zaposlenika

Svaki zaposlenik u vašoj tvrtki može imati različite role korisnika. Voditelji trgovina mogu imati pristup upravljanju narudžbama i pregledu izvješće bez da ih se postavi kao administratora koji ima uvid u sve što se događa u trgovini.

Izrada prilagođenih WooCommerce tema

Prije svega, ako već nije podešeno, potrebno je registrirati domenu (adresu vaše web stranice na internetu) i zakupiti hosting (server koji čuva datoteke potrebne za funkcioniranje web stranice). S obzirom na to da se radi o web trgovini, nužno je da je na serveru podešen SSL certifikat kako bi se stranice prebacile na HTTPS sigurnosnu vezu koja će enkriptira privatne podatke korisnika i zaštititi ih.

Potreban vam je netko da vam izgradi web trgovinu prilagođeno za vaš vizualni identit? Slobodno nam se javite kako bi vam pomogil izabrati najprikladnije rješenje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh