Preskoči do glavnog sadržaja

Objavljena je nova WordPress verzija 5.5 “Eckstine”. Kodno ime je kao po običaju dano prema utjecajnim glazbenicima koji su dali značajan doprinos jazz glazbi, u ovom slučaju radi se američkom jazz i pop pjevaču Billy Eckstine (1914. – 1993.).

Promjene koje nam novi WordPress donosi su raznolike, ali najvažnija novost su mogućnosti automatskog ažuriranja sustava, dodataka i teme. Potom o čemu se točnije radi te koje su ostale novosti.

Automatske nadogradnje WordPressa, teme i dodataka

Održavanje je pomalo dosadan posao ali je nužan da se web stranice na WordPressu drže sigurnima i po posljednjim standardima. Opcija automatskog ažuriranja po zadanim postavkama nije podešena sama od sebe te tko ju želi potrebno je ručno uključiti. Razlikujemo tri glavna područja nadogradnje: jezgru WordPressa, dodatke (pluginove) i temu.

Automatska nadogradnja sustava

Počevši od verzije 3.7, WordPress je radio automatsko ažuriranje samo za kritične sigurnosne probleme. Naravno, ukoliko ova mogućnost nije isključena u programskom kôdu teme ili u konfiguracijskoj datoteci wp-config.php.

Dobra je vijest da od sada WordPress možemo podesiti da posve automatski ažurira cijeli sustav. Ažuriranje je neobavezno i po zadanim postavkama nije aktivirano. Ako želimo aktivirati te opcije, potrebno je na glavnom zaslonu Nadzorne ploče aktivirati automatsku nadogradnju samog WordPressa.

Automatsko ažuriranje je značajno kako bi se na vrijeme zakrpale sve sigurnosne rupe a smanjuje se potreba za nepotrebnim ručnim radom. Za više informacija pogledajte službeni članak o isključivanju ili uključivanju automatskog ažuriranja WordPress sustava.

Automatska nadogradnja dodataka

Dodaci (pluginovi) važan su dio sustava jer omogućuju proširenje osnovne funkcionalnosti WordPressa. No, previše dodataka može negativno utjecati na performanse i usporiti čitav sustav. U krajnjem slučaju, zbog lošeg pisanja programskog kôda ili neodržavanja, loše podešeni dodaci mogu u potpunosti onemogućiti cijeli sustav. Osim izbjegavanja instaliranja dodataka koji nisu prijeko potrebni, iznimno važna stvar je redovito ih ažurirati. Ali isto tako imati samo one dodatke koji su pouzdani, temeljito isprobani u zajednici i da ne koče zbog loših perfomansi cijeli sustav.

Često se prilikom izrade web stranica o tome ne vodi računa te se stranice naprosto zapuste. Tako stranice postaju ranjive jer se redovito otkrivaju nove eksploatacije koje bi mogle omogućiti zloćudnim skriptama da upadnu u sustav. A upravo dodaci su najranjivija točka navedenog svetog trojstva i prilikom njihove nadogradnje bi trebalo najviše paziti. A sigurnosne rupe ispravljaju se novim verzijama, uz već nadogradnju dodataka novim značajkama koji nisu vezani za sigurnost već možda za digitalnu pristupačnost ili nešto drugo, ovisno o funkcionalnosti samog dodatka. Kako bi se tome pribjeglo WordPress od verzije 5.5 webmasterima omogućuje opciju da se i svaki pojedinačni dodatak automatski ažurira.

Na popisu svih dodataka jednostavnim klikom na gumb možemo podesiti ažuriranje svakog dodatka zasebno. Možemo i tu raditi ustupke, primjerice, dodatke kojima u potpunosti vjerujemo aktivirat ćemo za nadogradnju jer su oni kvalitetno programirani i temeljito isprobani u zajednici prije guranja finalne verzije na WordPressov repozitorij. One manje pouzdane ćemo ručnim putem prema potrebi ažurirati uz preliminarne radnje izrade backupa. No u svakom slučaju, ako i nešto pukne u sustavu, WordPress će to primijetiti jer će se kreirati fatalna greška i zbog toga će odmah poslati poruku administratoru web stranice na e-mail.

Automatska nadogradnja teme

Nadogradnja teme nije toliko učestala i ovisi o načinu na koji je programirana. Ako se radi o kupovnim temama koje su se samo instalirale, stvar je vrlo jednostavna i jednim klikom također možemo podesiti nadogradnju. Ono što se dobije time je više manje to. Međutim, ako se tema izradila od nule prilagođena po mjeri klijenta, tada se nadogradnja radi istim principom a to je ručnim krojenjem svih aspekata teme, od HTML kodova, CSS prilagodbi, JavaScript kodiranjem i drugo.

No i u slučaju takvog ručnog krojenja web stranice, postoje skripte koje su sastavni dio teme a da se mogu ažurirati. Primjerice, možda se izradio vrtuljak (eng. carousel, slider) ili skočni prozor (popup, modalni prozor) te se koristi skripta treće strane za njeihovu funkcionalnost. U tom slučaju, ako se pojavila nova verzija skripta (koja možda sada ima bolju podršku za moderne mobilne uređaje ili pak neki manje poznati uređaj), neće se pojaviti obavijest da se tema WordPressa može ažurirati jer WordPress ne može znati ništa o tome. U tom slučaju se provjera nadogradnje obično radi putem NPM upravitelja a istim putem i sama nadogradnja.

Kod ažuriranja takvih skripta dobro je znati kako funkcionira semantičko verzioniranje. Kod semantičkog verzioniranja (primjerice, nova verzija dodatka može biti 2.4.1), početni broj označava da su se radile velike promjene funkcionalnosti i mora se biti oprezan prilikom nadogradnje dok broj na kraju označava sitne promjene koje sigurno neće, ili barem ne bi smjeli, slomiti sustav.

Sažetak

Vidjeli smo koliko je jednostavno nadograditi sustav i takva ažuriranja se samo uključe ili isključe, nema posebnih opcija koje bi se dodatno mogle kontrolirati. Hoćemo li uključiti automatsku nadogradnju ili radije ne?

Ako se ažuriranje radi ručno, možemo odmah provjeriti radi li sve glatko a ako nešto pođe po zlu možemo odmah krenuti u akciju gašenja požara. Problem kod automatskog ažuriranja je taj što, iako možemo odmah dobiti informaciju na e-mail da je nešto puklo, možda smo udaljeni od računala te nećemo biti u mogućnosti odmah to i popraviti.

Tako da je naš prijedlog prikloniti se i dalje ručnoj nadogradnji povremeno (barem jednom godišnje) ili onda kada je eksplicitnije to potrebno. Ukoliko se ipak odlučite na automatsku nadogradnju, imajte na umu da je svakako poželjno uz nju imati automatski sustav izrade backupova (pogotovo baze podataka koja je najkritičnija).

WordPress XML mapa stranica

Od sada WordPress počinje samostalno generirati XML mapu stranica. XML datoteka je glavna datoteka koja sadrži popis svih stranica a služi botovima koje tražilice (Google, Bing…) šalju da analiziraju web stranice. Cilj botova je indeksiranje cjelokupnog sadržaja unutar domene a XML mapa im omogućuje bolje razumijevanje strukture svih stranica te uvid u količinu URL-ova koje moraju proći i analizirati. Mapa stranica značajna je stvar za SEO optimizaciju te je jedna od osnovnih stvari koje je nužno podesiti.

Što je potrebno da bi se omogućila mapa?

Generiranje osnovne mape stranica dostupno je svakom tko na svom hostingu ima instaliran SimpleXML PHP ekstenziju jer bez toga cijela stvar neće moći raditi, a umjesto mape stranica prikazala bi se poruka o 501 pogrešci. Ovaj dodatak je najčešće omogućen po zadanim postavkama na svim poslužiteljima koje je još podržavala i PHP verzija 5 tako da generalno nema razloga za brigu.

Kakve su mogućnosti WordPressove mape stranica?

Indeks datoteke može sadržavati najviše 50 000 URL-ova što je dovoljno za web stranice manje i srednje veličine. Po zadanim (defaultnim) postavkama, mapa stranica kreira se za sve javno dostupne tipove objava, stranica i posebnih taksonomija, također i za arhivu objava autora te početnu stranicu. WordPress podesi robots.txt datoteku tako da se automatski referencira na XML stranicu te nisu potrebne dodatne ručne radnje za povezivanje. Po zadanim postavkama, adresa za mapu stranica nalazi se u osnovnom direktoriju projekta pod imenom wp-sitemap.xml.

Funkcionalnost same XML datoteke moći će se proširivati dodacima, kao i filterima na razini samih tema. Ove stavke neće, barem zasada, imati grafičko sučelje ali developeri mogu isključiti indeksiranje određenih stranica unutar same teme ili preko dodatnog plugina. Samu funkcionalnost generiranja je također moguće jednostavno isključiti pomoću koda unutar teme, a ako se koriste neki od dodataka (kao SEO Yoast) oni to naprave sami.

Za više pogledajte službenu informaciju.

Sažetak

Što možemo očekivati od ovoga? Stranice koje nemaju podešeno vlastito generiranje na druge načine, npr. pomoću nekih instaliranih dodataka, imat će korist od tog. Ipak, web stranice koje to već imaju složeno ova informacija ne znači nešto značajno.

WordPress gura određena rješenja koja nije nužno da se sviđaju svima ili da dobro funkcioniraju. Sjetite se samo forsiranja implementacije emojija koju nije moguće ni posve jednostavno isključiti u administraciji već je to nužno napraviti na nekoliko mjesta pomoću raznih filtera unutar teme ili, još gore, pomoću instaliranog dodatka (plugina), koji time samo stvara nepotrebne komplikacije. Takve implementacije sve više povećavaju nepotrebnu napuhanost WordPressa. Generiranje mape stranica je u ovom obliku dosta osnovno, te nisu podržane mape stranica za slike ili videozapise. No, mišljenja smo da sve ovakve osnovne stvari koje pokušavamo osposobiti instaliranim dodacima bi trebale biti sastavni dio jezgre WordPressa. U budućnosti će vjerojatno funkcionalnost biti nadograđena i još bolje napravljena s više mogućnosti. A sve nam to pomaže u našoj naporima da izradimo kvalitetnu web stranicu za naše klijente.

Druge promjene rada u WordPressu

Velik je broj dodatnih značajki koje nisu toliko bitne uobičajenim korisnicima. Najviše promjena WordPress radi nadogradnjom Gutenberga i poboljšanjem rada s blokovima:

  • fiksiran popis raspoloživih blokova – kada želimo dodati neki blok, sada su sve opcije fiksirane na lijevoj strani ekrana i možemo skrolati kroz njih
  • opcije uzoraka blokova – nekoliko je unaprijed posloženih postavka za grupe blokova kao npr. dodavanje grupe gumba ili galerije
  • editiranje slike – opcije nam omogućuju postavljanje visine i širine, okretanje slike, rezanje, zumiranje unutar samog bloka prilikom dodavanja slike na stranicu
  • pregled stranice – kreirani članak možemo pregledati na način pune veličine (uobičajen pogled kada radimo na stranici na računalu) ili ograničavanjem dužine da se emulira širina tableta ili mobitela

Od ostalih stvari možemo još samo spomenuti:

  • upload datoteke zip datotekom – ako trebamo neki dodatak ili temu ažurirati ručno, sada možemo jednostavno uploadati njihovu zip datoteku i WordPress će napraviti ostalo. Prije smo morali prvo obrisati postojeće pa tek onda ponoviti upload. Nije značajna stvar ali eto, mali plusić.

Sažetak

Vidjeli smo neke promjene koje nam WordPress donosi u novoj 5.5 verziji. Jeste li već požurili ažurirati vaše web stranice? Izrađujemo web stranice na WordPressu od njegovih prapočetaka te ako tražite profesionalne developere koji će za vas glatko obaviti nadogradnju ili bilokakve modifikacije prema željama, slobodno nam se javite. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh