Preskoči do glavnog sadržaja

WordPress 5.6 objavljen je pod kodnim imenom “Simone”, prema američkoj pjevačici i aktivistici za građanska prava Nini Simone (1933. – 2003.).

Kao i uvijek, WordPress svakom svojom nadogradnjom nosi sa sobom zanimljive promjene prema službenoj objavi, preko 100 ispravka bugova, puno poboljšanja i promjena. Moguće da će sve proći glatko i raditi bez problema ali za svaki slučaj je dobro biti oprezan zbog osjetljivih promjena na razini osnovnih funkcionalnih skripta koje pogone sustav. Pogledajmo u nastavku koje su sve glavne značajke.

Ažuriranje jQuery skripte na verziju 3

Značajna promjena je da se počinje koristiti moderna verzija jQuery skripte koja nam već više od 15 godina omogućuje lakši rad na izradi interaktivnosti stranica, rukovanje eventima, animacijama, asinkronim JavaScriptom itd. Iznimno je popularan te ga koriste milijuni web stranica.

Primarna jQuery verzija 3.0 objavljena je još davne 2016. ali zbog kompatibilnosti sa starim skriptama web stranice su često i dalje koristile neku od starijih verzija.

Zbog nezgodne kompatibilnosti, WordPress je od lipnja počeo s nadogradnjom sustava u 3 faze. Prva faza je bila uključena u verziji 5.5 kada se prestala koristiti jQuery Migrate skripta verzije 1.x (koja služi da lakše poveže manjak kompatibilnosti). Trenutno smo u drugoj fazi kada se koristiti posljednja jQuery skripta 3.5.1 i posljednja jQuery Migrate 3.3.2. U trećoj fazi koja je planirana za WordPress 5.7, plan je u potpunosti prestati koristiti jQuery Migrate.

jQuery verzija 3.5.1 nam donosi brojna poboljšanja perfomansi i sigurnosne zakrpe. Vjerujemo da će biti jedna od posljednjih dok se zajednica posve ne udalji od njega i prijeđe na čisti JavaScript. Ipak je u modernom svijetu web developmenta jQuery već par godina posve nepotreban. WordPress zajednica primarno želi biti kompatibilna sa širim opsegom raznih funkcionalnosti tema i plugina te radi lakoće pisanja programskog kôda developerima koji nisu toliko izdrilani na visokoj razini.

Nova tema Twenty Twenty-One

Jedna od glavnih značajki nove verzije WordPressa je nova zadana tema: Twenty Twenty-One. Dizajn je ugodan oku, stranica je jednostavna, dizajn je klasično minimalan kao i preostale WordPress teme. Koristi ograničenu paletu boja: pastelno zelenu boju za pozadinu i dvije nijanse tamnosive za tekst.

Tema je veoma brza, koristi sistemske fontove što dodatno pogoduje brzini jer se ne učitavaju dodatne datoteke sa drugih servera potrebne za renderiranje teksta a lakše je prilagođavanje korisnika na druge fontove ako se želi.

Vjerojatno najveći napredak je što je tema prilagođena modernim standardima za digitalnu pristupačnost. Podržava rad u Gutenbergu te je jednostavno graditi blokove prema želji a mogu se koristiti i neki od već podržanih.

Gutenberg poboljšanja

Iako trenutno ne koristimo Gutenberg u znatnoj mjeri jer izrađujemo programirane web stranice po mjeri gdje je svaki dio layouta pomno kodiran unaprijed, moramo priznati da se ekipa stvarno trudi i svakom nadogradnjom ostvaruju se bolje mogućnosti za rad.

U novoj 9.5 verziji neka od poboljšanja su:

  • pozicioniranje pozadine videozapisa u blokovima – prije bilo moguće samo sa slikam
  • bolje dodavanje titlova za videozapise – da bismo dodali titlove ili naslove videozapisu, sada ih možemo lako prenijeti
  • bolje je rukovanje blokova – povlačenje, ispuštanje na željeno mjesto
  • istovremeno prebacivanje više blokova u stupce – primjerice, možemo odabrati tri slike i odmah ih pretvoriti u blok s tri stupca
  • uzorci pozadine za Cover blokove – ako tema to podržava, sada se može dodati uzorak (slika koja se ponavlja) na pozadinu
  • odabir veličine slike – za slike je dostupna kontrola odabira svih raspoložovih (prethodno registriranih) veličina
  • brojač znakova je postavljen u info panel – prikazuje ukupni broj riječi, zaglavlja, odlomaka i blokova kao i obris dokumenta sa strukturom naslova
  • omogućeno je poravnanje teksta u punoj visini bloka Cover – kada sekcija ima pozadinu a tekst želimo pozicionirati po vertikalnoj sredini
  • podržan je odabir veličine fonta za bloku Code
  • lakša je navigacija tipkovnicom – što je značajno radi digitalne pristupačnosti svih korisnika koji se teško služe mišem

Pregled svih promjena Gutenberga možemo vidjeti na službenom popisu.

Provjera stanja web stranice

U novoj verziji Site Health Check poboljšan je način na koji WordPress provjerava ispravnost i stanje sustava. Svaki puta kad posjetimo nadzornu ploču, u widgetu Site Health Status nam WordPress javi kakvo je stanje sustava. Detaljnije informacije možemo naći pod Tools (Alati) > Site Health. Alat vrši razne sigurnosne provjere i pruža generalni uvid u zdravlje stranica.

Sekcija Site Health podijeljena je na kritične greške i poboljšanja koje se preporuča napraviti. Primjerice, možda imamo neaktivne dodatke koje bi bilo dobro radi sigurnosti obrisati ako ih ne koristimo, koristimo neku staru PHP verziju koja nije optimalna i ima neke sigurnosne rupe ili nam hosting poslužitelj nema neki bitan modul instaliran. Novost je da sada provjere zdravlja koriste novi REST API endpoint /wp-json/wp-site-health/v1 tako da ga mogu koristiti dodaci i teme.

Podrška za novu PHP 8.0 verziju

Programski jezik na kojem je izgrađen WordPress ulazi u novu verziju 8.0. To je veća promjena (što primijetimo po semantičkom verzioniranju broja) koja donosi puno novotarija, mnoge od njih narušavaju kompatibilnost sa starijim verzijama i neke zastarjele značajke sada će biti službeno uklonjene. WordPress se uvijek trudi držati kompatibilnost sa starijim verzijima što je više moguće, stoga je dodavanje podrške za novu PHP 8 verziju veliki izazov. Ako web stranica koristi razne dodatke dosta toga ovisi koliko su oni razvijani u skladu s modernim standardima. Više o tome možete pročitati na službenoj stranici koja govori o kompatibilnosti WordPressa i PHP verzije 8.0.

Naš prijedlog je pričekati još malo s nadogradnjom PHP verzije u cPanelu dok se stanje oko kompatibilnosti još ne normalizira. Ako se kojim slučajem samostalno odlučite nadograditi je, potrebno je paziti da se svaka sitnica temeljito provjeri, isto kao i analiza logova koje sustav generira.

Lozinke za aplikacije

WordPress je verzijom 4.4 prestavio REST API koji pruža programsko sučelje za interakciju sa web stranicom. To je važna značajka koja je omogućila pristup sadržaju izvan WordPress sučelja i mogućnost implementacija raznih programiranih rješenja. Primjerice, stranice se mogu napraviti na čistom JavaScriptu samo koristeći WordPress kao administrativno sučelje radi održavanja sadržaja a cijeli frontend je baziran na nečem sasvim drugom. Poprilično moćna stvar.

Glavni problem toga je do sada bio da nije bila podržana mogućnost za provjeru autentičnosti te je bilo tko mogao imati pristup tom sadržaju izvana. Danas je to riješeno lozinkama za aplikacije čime dostupimo pristup samo onima kojima želimo i imamo uvid u tko se točno spaja na njih.

Pristupni podaci za aplikacije vežu se uz korisnika. Primjerice, ako se kreira korisnički račun s admin pravima, tada će i aplikacija imati potpun pristup svemu kao i administrator. Ako se uloga korisnika ograniči na urednika (editora), tada ćemo ipak ograničiti aplikaciji što može raditi.

Sažetak

Člankom smo pokušali sažeti novotarije koje nam donosi WordPress 5.6. Uvijek smo uzbuđeni kada vidimo kako razvoj web tehnologija utječe na performanse, upotrebljivost i sigurnost WordPressa i drago nam je da možemo biti dio te zajednice.

Najveća boljka koja se može dogoditi je ako koristite neku stariju temu ili dodatak koji nije aktivno održavan jer moguće da neće biti posve kompatibilan s novom jQuery skriptom te može uzrokovati kvarove u funkcionalnosti. Stoga je prije svega potrebno napraviti sigurnosnu kopiju baze i sustava prije pokretanja nadogradnje.

Ako se odlučite na nadogradnju sustava a potom dobite poruku na e-mail da je došlo do problema, slobodno nam se obratite kako bi istražili zašto je došlo do greške i kako je ispraviti. Ako ne želite sami ništa dirati, prepustite profesionalcima održavanje stranice. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh