Preskoči do glavnog sadržaja

WordPress je početkom ožujka objavio novu 5.7 verziju “Esperanza”. Pogledajmo koje su novosti i glavne značajke koje su nam sada postale dostupne.

Jednostavna migracija na HTTPS sigurnosni protokol

HTTPS sigurnosni protokol omogućuje nam da se veza između preglednika (browsera korisnika) i hostinga (servera na kojem se nalaze web stranice) enkriptira, drugim riječima, podaci koji se šalju pretvaraju se u zaštićeni tekst koji otežava hakerima eventualno prisluškivanje i krađu povjerljivih informacija. Ovo je posebice bitno kod izrade web trgovina gdje se povjerljive informacije odnose na podatke kreditnih kartica kupaca.

Prebacivanje sustava sa starog HTTP/1.1 protokola na novi sigurnosni protokol HTTPS više neće biti komplicirano. Do sada smo za takvu radnju trebali promijeniti URL glavne adrese web stranice i potom promijeniti sve URL-ove koji se nalaze u bazi podataka. Takvih URL-ova je moglo biti jako puno pa je stoga trebalo napraviti prvo sigurnosnu kopiju baze i pomoću funkcija ili instaliranog dodatka oprezno dodati svakoj adresi to magično slovo S na protokol.

U novoj WordPress verziji cijela tranzicija je daleko jednostavnija i dostupna nam je automatski. Također i Site Health, koji nam u administrativnoj sekciji ukazuje na zdravlje WordPress stranice, provjerava stanje sa tim protokolom jer svaka unutrašnja stranica treba maksimalno reflektirati punu HTTPS podršku a ne djelomično.

Lijeno učitavanje iframeova

Za one koji koriste iframe (element kojeg koristimo kada trebamo ugraditi drugi dokument u trenutnu HTML stranicu) korisna stvar je da možemo malo optimizirati njegov način rada. Na svaki iframe element sada se automatski dodaje atribut loading="lazy" .

Iframe je HTML element koji predstavlja ugrađeni okvir a koji koristimo kada želimo ugraditi neki drugi element u trenutnu web stranicu, primjerice YouTube video. Time se takva komponenta učitava kasnije kako bi se osnovnim gradivnim elementima web stranice, kao što je sadržaj na početku stranice, dao prioritet. Sve u svemu, mala prednost za bolju optimizaciju stranica za brzinu.

Podrška za bolje oznake botovima

Novi API (eng. Application Programming Interface) za botove omogućuje nam dodavanje direktiva pomoću filtera a odnosi se na meta oznaku koja kaže botovima tražilica kako da indeksiraju web stranice. S jedne strane je to ono što možemo učiniti preko robots.txt datoteke u glavnom direktoriju web stranice a drugi način je upravo pomoću takvih meta oznaka.

Čišćenje ovisnosti o jQuery skripti

Nedavnim WordPress verzijama pokrenula se nadogradnja na novu jQuery verziju. jQuery je mala biblioteka pomoćnih funkcija koja služi za lakšu izradu interakcija pomoću JavaScript programskog jezika. Obavijest ako se koristi stara jQuery verzija sada je znatno rjeđa i ima više smisla korisniku ako na nju naiđe.

Standardizirane boje unutar administrativnog sučelja

Boje unutar administracije WordPress sada su standardizirane, tj. boje koje se koriste u CSS stilovima sažete su u jednu od dostupnih nijansi boja. Ovo je korisno developerima koji izrađuju komponente za korisnike jer je zbog bolje podrške za raspon boja bolji kontrast teksta što je jedan od značajka digitalne pristupačnosti.

Gutenberg ažuriranja

Kako je Gutenberg editor još friški u WordPress ekosustavu, duže vrijeme će biti pod budnim okom developera i stalno će biti ažuriran novim mogućnostima dok se fino sve ne ispolira. U novoj verziji dobivamo podršku za odabir veličine fonta u bloku za kôd stranice, podršku za nove društvene ikone (Telegram, TikTok, Patreon) te mogućnosti za mijenjanje veličina ikona.

Slanje emaila korisnicima za ponovno postavljanje lozinke

Kada se korisnik web stranice pokušava ulogirati u nju a ne uspijeva jer je zaboravio lozinku, dostupna mu je opcija njenog resetiranja. Nisu svi korisnici tehnički naklonjeni te nije bila rijetkost da su prilikom zaglavljenja tražili od administratora pomoć. Sada je cjelokupna situacija administratori malo olakšana jer jednim klikom mogu poslati generirani email tom korisniku s linkom a koji će korisnik potom slijediti za generiranje nove lozinke.>

Jedan način slanja e-maila je preko popisa svih korisnika (Korisnici ili Users u glavnom izborniku) gdje od sada postoji nova opcija “Pošaljite resetiranje lozinke”. Ista opcija je dostupna i na stranici profila svakog pojedinog korisnika. Klikom na generiranje takve lozinke ona se neće promijeniti sama od sebe niti prisiliti korisnika da je promijeni. Ako je u međuvremenu korisnik uspio ući u sustav, e-mail može slobodno zanemariti.

Sažetak

Jeste li već nadogradili vašu web stranicu? WordPress od nedavno ima sposobnost da se automatski nadograđuje ali ako je web stranica ipak znatno zastarjela, potrebno je prvo nadograditi sustav da bi WordPress imao tu sposobnost za buduće nadogradnje. 🙂 A ako je sustav toliko zastarjeli, ne bi bilo naodmet napravit sigurnosnu kopiju cijelog sustava i u jednom valu riješiti sve druge zahtjeve. Tata-mata smo za takve stvari, slobodno nam se javite. 🙂

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh