Preskoči do glavnog sadržaja

Marljivi WordPress developeri vrijedno su radili da bi objavili novu verziju. Kao i uvijek, novi WordPress donosi nam brojne nove značajke ali isto tako i poboljšanja postojećih funkcionalnosti te ispravak nekih bugova. WordPress kodnog imena Tatum objavljen je u čast legende američkog jazza Arta Tatuma (1909. – 1956.),

Pročitajte u nastavku koje sve nove značajke i poboljšanja nam donosi nova inačica.

Potpuna mogućnost uređivanja stranica

Prva i glavna vijest je promicanje granica razvoja web stranica pomoću blokova. Novom verzijom WordPressa započet je rad na tzv. Full Site Editing (FSE), što je zapravo kolekcija alata koja će nam omogućiti izradu cijele web stranice pomoću Gutenberg blokova. To će se odnositi na kreiranje doslovno bilokojeg elementa na stranici.

Trenutno nam je moguće kreirati elemente na unutrašnjim stranicama kada želimo premještati tekstualni sadržaj i slike u stupce ili ubacivati neke druge elemente i dodatke kojih stvarno može biti milijun. FSE će nam omogućiti potpunu kontrolu svakog aspekta stranice uključujući i tzv. headere koji se nalaze na vrhu stranice a najčešće sadrže logotip, navigacijsku traku, polje za interno pretraživanje i razne druge elemente.

No ipak, potpuna kontrola je tek u povojima, sjeme je posijano i klica razvoja je tek niknula. Zasada ga ne bi koristili na aktivnim stranicama već za malo igranja i isprobavanja mogućnosti zašto ne.  U budućim verzijama možemo očekivati naprednije stvari i još bolju podršku. Tako da još nije sve savršeno ali uzbudljivo je imati na umu kako će se sustav dalje razvijati. Implementacija takve kontrole bazirana je na puno manjih projekata, od kontrole globalnih stilova (CSS), programiranih predložaka teme i još mnogo toga i kompleksnost izrade će vjerojatno potrajati neko vrijeme dok se sve ne ispolira.

WebP

Važna značajka za developere je podrška za novi WebP format slika. Iako je tehnologija relativno nova, format je najavljen još davne 2010. iako je trebalo proći vremena da se razvije stabilna podrška koja će ga moći pogoniti a ona je došla u prvoj polovici 2018. Web stranice ga tek sada počinju masovno upotrebljavati, ali moderni bleeding-edge preglednici podržavaju WebP već duže vrijeme te ga i mi koristimo na WordPressu iako zahvaljujući vanjskim dodacima. No, danas možemo sigurno reći da je on postao web standard i nema nikakvog razloga odbijati njegove blagodati.

Razlika WebP prema starijim formatima slika

U odnosu na starije verzije JPG i PNG slika, najvažnija stvar je da WebP omogućuje veliku kompresiju slika a da kvaliteta slike ostaje ista. WebP slike su identične i nepromijenjene u našim očima a podržavaju i potpunu transparentnost kao što to može PNG.

Kompresijom slike postaju lake kao pero što se uvelike odrazi na brzinu učitavanja stranica. A time se to zrcali i na pozitivno korisničko iskustvo (jer tko želi čekati da se stranica učita?) a u konačnici takve blagodati se odraze i na pozicije na Google tražilici za koje svi mi slinimo. Dakle, napredak u kojem je svatko pobjednik. U prosjeku, WebP slike su oko 30% manje težine a i bandwidth se manje troši što će cijeniti vlasnici web stranica koji imaju veliki promet.

WebP i WordPress

Korištenje WebP slika u zbirci medija sada ima istu podršku kao i ostali formati. U prijašnjim verzijama pokušaj uploadanja slike tog formata bi nam samo bacio grešku da nam to nije dopušteno zbog sigurnosnih razloga te smo tada morali koristiti zaseban dodatak ili improvizirati kako bi WebP uploadali u zbirku medija. Možemo editirati sliku kako želimo, cijepkati je na razne veličine a svi oni atributi kao ALT tag su također tu.

No, ima jedna mala caka. Iako je WebP format podržan i takve slike možemo sada normalno uploadati u medijske zapise, WordPress sam po sebi za stare slike i dalje ne podržava funkcionalnost da se automatski izvrši njihova konverzija u novi format. Za to će se još trebati koristiti neki od dodataka (pluginova) koji će pokrenuti regeneriranje svih slika ubačenih u zbirku medija. I još jedna stvar, animirane slike zasada nemaju punu podršku.

Kao zahtjev potrebno je samo na hosting poslužitelju (serveru) imati uključenu PHP ekstenziju Imagick koja omogućuje rukovanje tim formatom slika a ta ekstenzija je ionako vrlo vjerojatno svugdje uključena po zadanim postavkama. Ako nije, slika se jednostavno neće prikazati i morat će se aktivirati ekstenzija preko cPanela ili se samo javite korisničkoj podršci hostinga da on to odradi umjesto vas.

Uređivač predložaka

Od sada možemo stvoriti vlastite predloške dodavajući različite elemente kao što su slika, datum objave, isječak teksta, oznake itd. Značajka je specifična za temu te će koristiti i njezine stilove. Ako ova opcija ne postoji, znači da tema ne podržava tu funkcionalnost.

Uvođenje nove datoteke theme.json

S obzirom na to kako WordPress razvija svoju kolekciju blokova, developerima nije jednostavno dohvaćati sve postavke koje su se podesile unutar administracije. Sukladno tome, došla je podrška za uvođenjem nove datoteke theme.json koja se nalazi u osnovnom direktoriju svake teme. Njezin cilj je da programeri teme mogu na jednom mjestu konfigurirati unaprijed postavljene varijable za blokove, kao što su veličine fonta, odabir boja i još mnogo toga.

Nadograđen rad s blokovima

Blokovi omogućuju jednostavno upravljanje funkcionalnim elementima koji se prikazuju negdje na web stranici ili na više mjesta a da ih kontroliramo na jednom mjestu. Od sada editiranje blokova možemo raditi kroz widgete i odmah vidjeti pregled kako bi to u stvarnosti izgleda a da promjena još nije objavljena za javnost.

Korisnicima s osrednjim znanjem izrade web stranica više neće biti toliko često potrebne vještine naprednog programera da bi imali potpunu kontrolu nad izgledom stranice a i posao će se brže obavljati i prilagođavati potrebama klijenata uz, nadajmo se, manje bugova.

Slična stvar se odnosi na potrebu stvaranja prilagođenih upita (tzv. querija) prema bazi podataka. Primjerice, kada se želi prikazati popis usluga koje su definirane pod određenom oznakom. Blok Query Loop lako pomoću postavljenih opcija može dohvatiti potrebne podatke bez pisanja složenih kodova.

Nekad radimo jednostavnu web stranicu ali kod puno blokova organizacija sadržaja postaje kaotična i zbog tog razloga omogućen nam je prikaz strukture blokova za lakše kretanje (tzv. List view). Time je olakšan rad na stranicama koje su složenije izrade i vrlo kompleksne. Prikaz popisa prikladan je za brzo skakanje između svih ugniježđenih blokova, slično kao i naš indeks naslova na početku svake objave. 🙂 Popis se može jednostavno prema potrebi uključiti ili isključiti u opcijama.

Konfiguracija widgeta pomoću blokova

Widget blokovi su nadograđeni i bolje riješeni. Widget sada može sadržavati velik broj blokova što nam daje fleksibilnost prilikom izrade. Primjerice, novi prikaz popisa svih blokova koje imamo na određenoj stranici, tako da se lakše možemo kretati od jednog bloka do drugog. Također, blokovi sada imaju više opcija za uređivanje teksta, boju pozadine, boju linka, razmak između redaka radi naslova.

Duotone filter na slikama

Prilikom uređivanja slike sada možemo koristiti Duotone filter za bojanje slikama. Filter se može primijeniti ne samo na slike koje su samostalno ubačene u sadržaj stranice već se odnosi i na one koje se prikazuju kao pozadinska slika na elementima i sekcijama. Podrška postoji s nekoliko unaprijed definiranih filterima ali isto tako možemo kreirati vlastite filtere koristeći različite kombinacije boja. Malo zabave za one koji žele začiniti svoje fotografije.

Ugradnja PDF datoteka

Kada PDF datoteku dodamo unutar dokumenta za ispis sadržaja web stranice, bočna traka nam prikaže opciju želimo li napraviti ugradnju datoteke direktno na stranicu. Time datoteka neće postojati samo kao link koji je potom otvara u novom prozoru preglednika već se u cijelosti odmah prikazuje na istoj stranici. Imamo i mogućnost da podesimo koliko veliko će pregled datoteke izgledati. Što se tiče podrške za pregled ugrađenih PDF datoteka, podrška je potpuna za sve moderne preglednike izuzev onih na mobilnim uređajima.

Napuštanje podrške za IE11

Dodatna stvar je uklanjanje podrške za zastarjeli Microsoft IE11 preglednik. Kraj posljednje verzije Internet Explorera je uistinu kraj jedne ere. Nekoć najpopularniji preglednik strmoglavo je pao u moderno doba i nije bilo nikakve nade za njegov oporavak. S obzirom na to da ga više skoro nitko ne koristi nema potrebe da dijelovi njegovog kôda smetaju budućim programerima i vuču cijeli sustav za rukav. Ako i vi kojim slučajem još koristite taj preglednik, krajnje vam je vrijeme da se prebacite na neki moderan tipa Chrome ili Firefox. Ako želite ostati vjerni Microsoftu slobodno koristite Microsoft Edge.

Razno

Osim spomenutih značajki novi WordPress donosi još čitavo brdo drugih poboljšanja. Primjerice, developeri tema se sada mogu jednostavno prikvačiti na modul koji analizira zdravlje web stranice (tzv. Site health) a dostupan je u administraciji. Korisna je stvar kada se izrađuje tema ili plugin za masovno korištenje te se svim korisnicima može predočiti kako im kotira jedan aspekt stranice, iako nije nešto korisno kada se radi prilagođena tema za pojedinačnog klijenta.

Sažetak

Jeste li spremni za ažuriranje sustava? Nadogradnju je jednostavno za odraditi međutim kako bi bili sigurni da se ažuriranjem ne dogodi nešto neočekivano, kao i uvijek preporučamo da se prvo izradi sigurnosna kopija baze podataka jer nikako ne želite da nešto pođe kod nje po zlu. A ako se sustav nije kroz duže vrijeme ažurirao tada preporučamo napraviti i kopiju datoteka cijelog projekta. U svakom slučaju, nakon ažuriranja potrebno je temeljito provjeriti radi li sve i dalje k’o urica.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh