Preskoči do glavnog sadržaja

Više od 30% svih web stranica na internetu pogonjeno je na WordPressu a više od 40% novo kreiranih stranica ga koristi. Ako gledamo prvih milijun popularnih web stranica koje koriste neki sustav za upravljanje sadržajem (CMS), WordPress je zastupljen sa skoro 40%. Vjeruju mu razni svjetski divovski brendovi kao što su: Sony, Ebay, Facebook, The New York Times, Reuters…

Postoji veoma velik broj raznih frameworka i CMS sustava, no zašto je baš WordPress toliko popularan?

Što je WordPress?

WordPress je platforma na kojoj se jednostavno uređuje sadržaj za web stranice bez potrebe naprednog tehničkog znanja. Dakle dostupan je i običnim ljudima. Takav sustav poznat je pod nazivom CMS (Content management system).

Pokrenuli su ga 2003. Matt Mullenweg i Mike Little. Zbog lakoće korištenja platforma je brzo široko prihvaćena i zajednica je aktivno uključena u njegov daljnji razvoj. U početku je godinama smatran kao platforma za blogere, danas je sazreo u puno jačeg igrača, vrlo je robusna platforma a samim time što je podloga za izradu web trgovina dovoljno govori o njegovim mogućnostima.

CMS se ispod površine pokreće pomoću baze podataka MySQL-a te PHP-a, široko korištena jezika programiranja koji komunicira s navedenom bazom podataka i pogoni čitav sustav.

Značajke WordPressa

Koje su to značajke koje opravdavaju njegovu popularnost? Pogledajmo neke prednosti WordPressa i mogućnosti za koje je sposoban.

Brza instalacija i jednostavan za upotrebu

Instalacija WordPressa, željene teme i potrebnih dodataka može se obaviti vrlo brzo. Ako imate registriranu domenu i spreman hosting, pripremljen tekstualni sadržaj, spremne i obrađene slike te točno znate što želite, jednostavna web stranica se doslovce u jednom danu može podići na web i objaviti. Nije ni čudo da je toliko popularan.

WordPressovo sučelje je iznimno jednostavno za upotrebu, intuitivno, minimalne je krivulje učenja i lako se snaći po opcijama koje nudi. Ako imate skroman budžet ili želite sami održavati sami svoje web stranice, nakon što je vam web stranica izrađena po mjeri ažuriranje sadržaja možete raditi s tek nekoliko prilagođenih polja za upos podataka. Pripremili smo članak za osnove rada u WordPressu međutim svaka informatička pismena osoba vrlo lako se snađe i bez nekih vodiča. Ako ipak kasnije zatrebate developera, zbog velike popularnosti WordPressa lako ga pronađete i dogovorite nadogradnju sustava i preinake prema vašim zahtjevima.

Besplatan je i posve prilagodljiv sustav

WordPress sam po sebi nema baš nikakvih troškova licence i sve nadogradnje su posve besplatne. Za proširivanje mogućnosti dostupan je velik broj besplatnih tema i preko 55 000 besplatnih dodataka. Ako besplatni dodaci nisu dovoljni, tu je velik broj profesionalnih premium dodataka koji sigurno imaju ono što vam treba. Zbog tih razloga WordPress je odlično rješenje za osobe koje žele raditi web stranice a nemaju značajno tehničko znanje.

WordPress nam od verzije 5.6, ako omogućimo te opcije, može automatski raditi nadogradnju cijelog sustava (jezgra, tema i dodaci).

Programski kôd je otvorenog tipa, dostupan je svima na uvid i modifikacije, može se proizvoljno mijenjati i prilagođavati prema želji i potrebama. Bez obzira treba li vam jednostavna stranica ili internet trgovina, želite li imati web portal ili sustav za rezervaciju WordPress može poslužiti kao temelj.

A svi podaci koje imati na web stranici su u vašem vlasništvu, za razliku od drugih gdje nema puna kontrola osim mijenjanja sadržaja (platforme kao što je Wix i drugi), a za bolje mogućnosti treba naplatiti višu razinu.

U određenim uvjetima, WordPress možemo koristiti kao zajedničku instalaciju koja nam omogućuje da stvaramo više različitih web stranica a njima upravljamo iz jedne nadzorne ploče.

Siguran je i stabilan

WordPressova jezgra je stabilna, temeljito je testiran, na programskom kôdu rade mnogi developeri i zbog obujma stranica koje pogoni temeljito je isproban sustav. Svaka ranjivost ako postoji brzo se otkrije i brzo se otkloni. Nove verzije izlaze stalno a za slučaj da korisnici ne rade stalnu nadogradnju, zajednica radi na ažuriranju sigurnosnih zakrpa koje se nadograde automatski za starije verzije.

Moćan alat za stvaranje i ažuriranje sadržaja

WordPress je namijenjen za jednostavno stvaranje sadržaja i odličan je alat za blogove. Fleksibilan je neovisno želimo li izraditi jednostavni blog, veći dnevni portal dnevnih vijesti ili kompleksne web trgovine kada svaki proizvod ima puno varijacija proizvoda po raznim atributima (veličina, boja…) i mnogo hijerarhijskih kategorija.

Kontrola oko izrade sadržaja i njegovo ažuriranje omogućuje nam:

 • pregled izgleda članka prije nego što se objavi za javnost
 • zakazivanje objave članka u točno određeno vrijeme u budućnosti
 • čuvanje revizija svakog članka za slučaj da se želi vratiti starija verzija ili da se ima uvid u promjene koje su se radile

Integracija s drugim servisima

WordPress sam po sebi još ne omogućuje izradu web stranica na više jezika u potpunosti. Na razini programiranja može se postaviti prijevod fraza te improvizirati dosta toga ali za potpunu višejezičnost potrebno je koristiti neki robusniji dodatak. Postoje besplatni dodaci kao što je Polylang ili premium dodaci kao WPML (koji je naša preporuka).

Ako vam zatreba neka posebna funkcionalnost velika je mogućnost da je ona već kreirana, samo treba pronaći prikladno rješenje i podesiti ga na stranicama. Npr. povezivanje sa servisima kao što su:

 • Mailchimp za email marketing
 • integracija kartičnog plaćanja radi web trgovinu
 • sustav rezervacija
 • izrada odredišnih stranica

i još mnogo toga.

Podrška za različite tipove korisnika

WordPress podržava više korisničkih uloga, svaki korisnik ima određena prava i ograničenja vezana za njegov obujam posla. Uloge se mogu nadograđivati prema potrebi i korigirati, a također se mogu vršiti korekcije i za svakog korisnika zasebno.

 • administrator – ima apsolutno sva prava unutar web stranice
 • urednik (editor) – kreira i uređuje vlastite članke ali ima prava uređivati i članke drugih korisnika
 • autor – kreira i uređuje samo vlastite članke
 • suradnik – kreira i uređuje vlastite članke ali nema prava objaviti ih već ih mora urednik odobriti
 • pretplatnik – jako ograničenih prava, može jedino urediti svoj profil i komentirati

Kada je izrađena web trgovina na WooCommerce platformi sustav podržava još dvije uloge:

 • voditelj web trgovine – uloga koju obično dajemo klijentima radi upravljanja trgovinom a da nemaju kompleksnost sučelja kao administratori
 • kupac – registrira se preko stranice za naplatu prilikom kupnje, ima pravo uređivati svoje podatke i imati uvid u svoje prošle narudžbe ili listu želja

SEO – optimalan za tražilice

WordPress je građen imajući na umu optimizaciju za tražilice. Dolazi s nekoliko raznih mogućnosti koje su korisne, primjerice, podešavanje .htaccess datoteke radi stvaranja dobre strukture linkova po modernim standardima, a tu je i dobra struktura kategorija, oznaka i prilagođenih tipova objava (Custom Post Type) koje uvijek možemo prema želji promijeniti na nove načine. Za svaku kreiranu objavu WordPress generira čisti slug. Ako radimo na web stranici online, možemo spriječiti indeksiranje tražilica jednim klikom kako ih korisnici ne bi pronašli na tražilicama. A za implementaciju novih mogućnosti uvijek su dostupni brojni dodaci koji lako WordPress nadograde.

Koristeći određene funkcije prilikom izrade tema znatno nam se olakšava rad. Primjerice, funkcija wp_get_attachment_image prilagodi ispis slike ovisno o veličini ekrana što nam puno znači za brzinu učitavanja stranica a shodno tome ima dobar faktor za bolje rangiranje na stranicama. Funkcija mobitelima prikaže manju sliku, na tabletima nešto veću a na stolnim računalima još veću. Naravno sve ovisi kako koristimo funkciju i koje veličine slika imamo registrirane. Funkcija također popuni alt atribut ako je on unešen prilikom uploada slike.

Sažetak

WordPress je moćan CMS za izradu web stranica i svakim danom postaje sve snažniji. Iznimno je popularan s razlogom, brojni developeri ga cijelo vrijeme nadograđuju i zbog ogromnog napora zajednice koja puno ulaže u razvoj WordPressa, čeka ga lijepa budućnost.

Tražite li izradu web stranica za WordPress posve prilagođene vašim željama? Kontaktirajte nas s povjerenjem!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh