Preskoči do glavnog sadržaja

Ako ste imali priliku raditi na više različitih web stranica u WordPressu, vjerojatno vam je poznato koliko može biti zamorno održavati svaku zasebno. Možda ste pomislili, ne bi li bilo jednostavnije da postoji nekakva zajednička ploča unutar koje vršimo sve radnje i one se potom zrcale na sve web stranice? To je moguće, nije nikakva novost i upravo je to cilj koji nastoji omogućiti zajednička WordPress instalacija (eng. Multisite).

Što je zajednička WordPress instalacija

Zajednička WordPress instalacija omogućuje nam kreiranje više web stranica na istom hosting poslužitelju i njihovo zajedničko upravljanje iz jedne nadzorne ploče. Nema nikakvih ograničenja za broj stranica koje se mogu kreirati. Zajednička instalacija koristi zajedničku bazu podataka radi nekih podataka (npr. podaci korisnika) a zasebne tablice za različite stranice stvaraju se unutar baze.

Prednosti i nedostaci zajedničke instalacije

Pogledajmo koje su sve prednosti te nedostaci centralizirane WordPress instalacije.

Prednosti

Glavna prednost zajedničke instalacije je što sve promjene i ažuriranja radimo na jednom mjestu. S jednim klikom možemo instalirati i aktivirati ili ažurirati dodatke i teme za sve stranice unutar mreže, isto kao i jezgru WordPressa. Svaka funkcionalnost koja nam zatreba laka je za implementaciju na preostalim stranicama.

Ako je potrebno omogućiti, svaka stranica u mreži može imati različite administratore.

Zajednička instalacija može biti korisna za korporacije, škole ili sveučilišta i druge slične tipove koje imaju centralizirane potrebe. Isto tako kada više korisnika ima svoj blog a svi oni mogu dijeliti iste dodatke. Svaka web stranica ima zaseban direktorij u koji se ubacuju medijski zapisi (slike, videozapisi, datoteke…) te se ne može pristupiti datotekama drugih web stranica u mreži. Ako je plan projekta izrada web trgovine koja želi imati odvojene sustave za svaku državu u kojoj posluje, zajednička instalacija mogla bi biti dobro rješenje. Ipak, i u ovakvom primjeru najčešće se danas radi instalacija jedne WordPress stranice te implementacija višejezičnosti unutar nje. Jedan primjer takve zajedničke instalacije je WordPress.com (platforma koja nije ista kao i standalone WordPress CMS na kojem radimo stranice!) a takva platforma je također izuzetno popularna te pokreće milijune web stranica.

Nedostaci

Treba imati na umu da zajednički sustav traži veće hosting resurse nego što treba omogućiti za zasebne sustave. Ako server ne uspijeva procesuirati zahtjeve, sve stranice će postati nedostupne. Ovakva situacija može se riješiti tako da, ukoliko se pokaže potreba, da se razmisli o korištenju jačeg VPS hostinga koji nudi bolje resurse bez ograničenja.

Ako jedna stranica ima sigurnosni propust koji je probijen i stranica je hakirana, sve stranice u mreži bit će pogođene zarazom.

Odabir dodataka koje namjeravamo instalirati treba pomno odabrati jer ne podržavaju svi zajedničku instalaciju.

Sve web stranice unutar mreže dijele istu bazu podataka. Ovakav rad nam može biti problem ako zatrebamo napraviti sigurnosnu kopiju isključivo jedne stranice. Zbog toga je takva instalacija dobra samo pod nekim uvjetima. Nije prihvatljiva za nas koji nudimo izradu web stranica vanjskim klijentima. Ako bi neki klijent eventualno želio prebaciti svoje poslovanje na drugi hosting poslužitelj, bio bi problem jer sve stranice unutar mreže dijele istu bazu podataka i podatke nije jednostavno odvojiti.

Primjeri

Zajednička instalacija omogućuje postavljanje mreže web stranice iz jedne instalacije. Ovisi kako želimo da stranice imaju adresu te želimo li i krajnjim korisnicima omogućiti kreiranje novih web stranica.

Mogli bi imati adrese unutrašnjih stranica na ovaj način kao poddomena:

  • sport.webstranica.hr
  • vijesti.webstranica.hr
  • dizajn.webstranica.hr

ili pak svaku stranicu unutar direktorija primarne domene:

  • webstranica.hr/sport
  • webstranica.hr/vijesti
  • webstranica.hr/dizajn

Svaka od tih web stranica je cjelina ali upravljanje je moguće iz jednog mjesta. Upravljanje cijelom mrežom tih stranica dostupno je korisnicima koji imaju prava Super administratora. Super administrator može instalirati nove teme i dodatke ili ih potpuno prilagođavati za sve web stranice u mreži.

Kako postaviti zajedničku instalaciju

Kao i prilikom uobičajenog načina započinjanja projekta, instalaciju WordPressa obavimo isto tako jednostavnom instalacijom na server. Potom je u datoteci wp-config.php potrebno definirati da se radi o višestrukoj instalaciji. To ćemo učiniti jednostavnim dijelom koda

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Nakon logiranja u korisničko sučelje, u glavnom izborniku pod Alati i potom “Network Setup” definiramo način mreže stranice. Primjerice, želimo li ih imati u poddomeni (eng. subdomain) ili unutar glavne domene ali unutar direktorija. Jednom kada podesimo ovu postavku nećemo je više moći promijeniti. Ako odaberemo poddomenu, tada moramo postaviti DNS zapis koji će upućivati na njih.

PODIJELI S PRIJATELJIMA:
Idi  na  vrh